exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: PV INFORMER
Broj pregleda članka: 323

Izuzetno visoke koncentracije Sumpor dioksida uz prekoračenja PM10 čestica u vazduhu iznad Pljevalja


Izuzetno visoke koncentracije Sumpor dioksida uz prekoračenja PM10 čestica u vazduhu iznad Pljevalja

U Pljevljima su 9. februara 2019. godine u vremenskom periodu od 14 do 18 časova sa mjerne stanice u Gagovića imanju izmjerene neuobičajeno visoke satne koncentracije Sumpor dioksida štetnog po zdravlje građana. Maksimalna koncentracija Sumpor dioksida zabilježena je u 16 časova i iznosila je 365,7 mg/m3. Sumporni oksidi, naročito kada se emituju u vazduh zajedno sa čađi, u prisustvu vodene pare dovode do formiranja toksične magle (smoga) koja prouzokuje oštećenje plućnog parenhima. Prosječne godišnje koncentracije Sumpor dioksida u predjelima koji su daleko od bilo kakvih čovjekovih aktivnosti se kreće ispod 5 μg/m3, a u urbanim sredinama od 20 - 100 µg/m3. Prema preporuci Ujedinjenih Nacija (UN) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prosječna godišnja koncentracija Sumpor dioksida bi trebalo da bude ispod 40µg/m3.

Koliko se radi o visokim koncentracijama Sumpor dioksida u Pljevljima jasno pokazuje poređenje sa mjernim stanicama u Nikšiću i Golubovcima kod Podgorice. Za isti vremenski period u Nikšiću su maksimalne koncentracije Sumpor dioksida iznosile 5,1 mg/m3, a u Golubovcima maksimalno 4,3 mg/m3.

Istovremeno u Pljevljima su u periodu od 9. februara u 19 časova pa do 10. februara u 6 časova zabilježena konstantna prekoračenja PM10 čestica u vazduhu od 2 pa do 4 puta većih vrijednosti od zakonom dozvoljenih 50 mg/m3.

Jutro u Pljevljima je osvanulo sa gustom maglom što će sigurno imati negativan uticaj na kvalitet vazduha i količinu smoga u vazduhu iznad grada.

Hidrometeorološki zavod Crne Gore je u prognozi vremena za nedelju,10. februara predvidio promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla. Krajem dana jače naoblačenje, a tokom noći, prvenstveno u južnim i centralnim predjelima ponegdje kiša. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera, u popodevnim satima južni, u pojačanju. Najviša dnevna temperatura vazduha 4 do 15 stepeni.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 457576


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja