exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: AntenaM
Broj pregleda članka: 252

Smanjiti čvrsta goriva i bolje koristiti energiju


Smanjiti čvrsta goriva i bolje koristiti energiju

Grijanje upotrebom čvrstih goriva i nepostojanje infrastrukture za daljinsko (centralno) grijanje što otežava tranziciju ka ekološki prihvatljivijim gorivima, među ključnim problemima su zagađenja vazduha u Crnoj Gori, ocijenila je direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Ona je kazala da je i socijalni aspekt tog pitanja vrlo značajan, zbog čega se, pored smanjenja korišćenja čvrstih goriva, mora paralelno raditi na što boljem korišćenju energije.

Pljevlja, Nikšić i Podgorica su tri grada u kojima je vazduh najzagađeniji, pa su pripremljeni planovi u skladu s domaćim zakonodavstvom i Direktivom 2008/50/EC o čistijem vazduhu u Evropi.

Vojinović je kazala da je Plan za opštinu Pljevlja izrađen 2013. godine i da je prošle ažuriran.

Prema njenim riječima, plan za opštinu Nikšić izrađen je 2014., a za Podgoricu 2015. godine.

Vojinović je objasnila da je plan kvaliteta vazduha za Pljevlja fokusiran na upotrebu ekološki prihvatljivijih goriva i uređaja za grijanje domaćinstava i primjenu odgovarajućih mjera zaštite vazduha u Rudniku uglja i Termoelektrani Pljevlja, a kao trajno, dugoročno rješenje predviđena je toplifikacija grada.

"Za razliku od Pljevalja, u Nikšiću nije realno planirati toplifikaciju u skorijem periodu, te je stoga fokus planiranih mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha u Nikšiću na energetskoj efikasnosti dok je u Podgorici okosnica plana kvaliteta vazduha na mjerama predviđenim za smanjenje emisija zagađujućih materija iz saobraćaja - rekla je Vojinović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 456710


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja