exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti
Broj pregleda članka: 2020

Protest zbog ukidanja dozvole za Svečanu akademiju i proslavu


Protest zbog ukidanja dozvole za Svečanu akademiju i proslavu

Stotinjak građana Pljevalja večeras je zapalilo svijeće ispred ulaza u zgradu Opštine Pljevlja, u znak protesta zbog odluke lokalne uprave da im ne dozvoli održavanje Svečane akademija povodom krsne slave Svete Petke i proslave sto godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Predsjednik Srpskog kulturnog centra Božidar Jelovac kazao je da su svijeće zapalili za „umrle duše pljevaljskih opštinskih funkcionera, bivših Srba“.

Građani, među kojima je bio i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović, prvo su se okupili ispred Doma Vojske gdje je trebalo da se održi svečana akademija, a potom su sa zapaljenim svijećama krenuli u protestnu šetnju do zgrade Opštine, gdje su svijeće ostavili ispred ulaza u zgradu Opštine.

Nezadovoljni građani prošetali su potom ulicom kralja Petra I i Tršovom do Crkve svete Petke gdje je služen moleban.

U obrazloženju odluke, koju je potpisao sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Mersudin Halilović, navedeno je da su organizatori naknadno na pojedinim portalima najavili da će na Svečanoj akademiji obilježiti i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, što u predhodnom zahtjevu nije navedeno.

"Događaj koji planirate po svojoj sadržini je suprostavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primjeren istorijskom i savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja. Opština Pljevlja neće ustupiti vlastiti prostor kao ni prostor kojim raspolaže uz saglasnost državnih organa Crne Gore za ovakve i slične događaje. Žalimo što ste pokušali, na ovaj način, zloupotrijebiti crkveni praznik Svetu Petku i obilježavanje ovog datuma u kontekst dnevne politike”, navodi se u rješenju Sekretarijata.

Jelovac je kazao da je i predhodnih godina na Akademiji obilježavao ne samo dan oslobođenja Pljevalja i krsna slava grada već i dan Podgoričke skupštine.

Ovo se prvi put dešava da nam se sala zabranjuje iako smo i predhodnih godina kada je DPS, sa koalicionim partnerima bio na vlasti obilježavali dan ujedinjenja Srbije i Crne Gore”, rekao je Jelovac.

On je najavio da će naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv Halilovića zbog diskriminacije.

“Halilović je svjesno napravio opstrukciju ovog skupa. Srbi su u Pljevljima većinski narod i moraju imati prava kao ostali”, istakao je Jelovac.

Na Svečanoj akademiji trebalo je da govore vladika Mileševske eparhije Atanasije, akademik Ljubomir Zuković i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović. 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 448347


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja