exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 1912

Grad koji polako umire


Grad koji polako umire

Iz opozicionih redova gotovo svakodnevno upozoravaju da su Pljevlja grad koji umire i da lokalna i državna vlast ništa ne rade kako bi se situacija promijenila. Sa druge strane, iz lokalne uprave tvrde da se preduzimaju brojne aktivnosti da se kvalitet života građana Pljevalja popravi. I opozicija i vlast slažu su u jednom, a to je da je kvalitet života presudan da se zaustavi opadanje broja stanovnika.

Po statističkim podacima broj stanovnika Pljevalja je u stalnom padu i takva praksa traje već više od dvadeset godina. Na popisu 2003. godine u Pljevljima bilo je 37.000 stanovnika, a na popisu 2011. godine registrovano je nešto manje od 31.000 stanovnika. Raspoloživi podaci govore da u pljevaljskoj opštini trenutno ne živi više od 25.000 stanovnika.

- Problem je što mladi odlaze jer nema novih investicija i nema novih radnih mjesta. Ti ljudi moraju da odlaze u druge sredine, jer od obećanih investicija i novih radnih mjesta nije bilo ništa. Sadašnja aktuelna vlast svojim postupcima guši postojeću malu privredu, a ništa ne čini da privuče nekog većeg investitora iako se stalno hvali sa prirodnim potencijalima ove sredine. Znači, ili se radi o smišljenom raseljavanju Pljevalja, gdje se posebno želi raseliti srpsko stanovništvo, ili se radi o nesposobnosti lokalne i državne vlasti. U poslednje vrijeme sve više vjerujem da se radi o smišljenom raseljavanju stanovništva kako bi se jedan narod protjerao sa ovih prostora - kaže za funkcioner DF-a i odbornik DNP-a Vladislav Bojović.

On naglašava da mladi ljudi, pripadnici srpskog naroda, u Pljevljima ne mogu dobiti nikakvo zaposlenje.

Bojović ocjenjuje da je stanovništvo u Pljevljima gotovo najstarije u Crnoj Gori, te da je svaki Pljevljak u prosjeku star 42 godine, što govori i o tome koliko je u ovoj sredini mali priraštaj.

- Proteklih dana imali smo situaciju da je samo za 24 časa preminulo deset lica. Imamo i situaciju da se iz dana u dan uvećava broj oboljelih od karcinoma. Svi ti podaci govore da ovaj grad umire i da niko ne reaguje na to. Jedina mjera podrške natalitetu od lokalne prave je 63 eura za novorođenče, dok sa druge strane cijene usluga lokalnih preduzeća, kao što je cijena komunalija, grijanja i vode su među najvećim u Crnoj Gori. Lokalni nameti su gotovo najveći, a svaki posao koji radi lokalna uprava umjesto jedne traje u najboljem slučaju tri godine. Sa druge strane ni državna vlast ništa ne radi da bi situaciju popravila a u kompanijama gdje je većinski državni kapital, kao što su Rudnik uglja i Termoelektrana, sve se radi da se broj zaposlenih smanji - ističe Bojović.

Da je situacija izuzetno loša i složena smatra i odbornik Demokrata Miroslav Anđelić koji je nedavno kroz odborničko pitanje od predsjednika Opštine Mirka Đačića zatražio da javno saopšti šta je to lokalna vlast preduzela da se situacija promjeni na bolje.

- Imajući u vidu izrazito loše demografske podatke, posebno u prvoj polovini 2018. godini, lokalna uprava mora preduzeti mjere kako bi se situacija popravila. Pljevlja su sredina u kojoj je najnepovoljniji odnos broja rođenih naspram broja preminulih, kao i broja odseljenih naspram broja doseljenih - kaže Anđelić uz napomenu da lokalna uprava mora izaći sa jasnim planom šta treba dalje raditi.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić tvrdi da je demografsko pitanje životno pitanje, pitanje opstanka države i naroda, kojima se zbog njegovog značaja, bavi svaka država.

- Demografsko pitanje i populaciona politika, u našem gradu je vezana za ekonomsku i ukupnu budućnost Pljevalja, kao i za budućnost naše države Crne Gore. Ekonomska i ukupna budućnost našeg grada u velikoj mjeri se oslanja na rezerve mineralnih sirovina i energetske potencijale koje Pljevlja posjeduju i čiji je značaj nemjerljiv u narednim decenijama. Pljevlja sa svojim resursima i realizaciju kapitalnih investicionih projekata u oblasti energetike i rudarstva, šumarstva i drvne industrije, proizvodnje građevinskih materijala i poljoprivrede, mogu značajno doprinijeti napretku crnogorske ekonomije i cjelokupnog razvoja, a samim tim i rješavanju problema koje se odnosi na demografsko pitanje i populacionu politiku - kazao je Đačić u odgovoru na odborničko pitanje.

Od početka godine rođeno 176 beba

U pljevaljskom porodilištu juče su saoošptili da je u jutarnjim časovima rođena djevojčica, koja je 176 beba rožena u ovoj godini. U porodilištu naglašavaju da su za sedam dana rođene tri bebe.

- Narednih dana nemamo trudnica koje bi trebale da se porode, ali to n znači da ih neće biti - kazali su nam u porodilištu.

Realizovano ili u fazi realizacije

Đačić naglašava da je realizovano ili je u fazi realizacije više projekata od kojih su najznačajniji: izgradnja Doma za stara lica, rekonstrukcija Doma kulture, sanacija spomenika na Stražici, izgradnja parkinga, adaptacija glavne ulice od Elektrodistribucije do zgrade Opštine, jednog kraka od Zelengore do pošte i Tršove ulice, rekonstrukcije postrojenja pitke vode „Pliješ“, izgradnja fekalne kanalizacije u naselju Ševari, rekonstrukcija i izgradnja gradskih ulica sa komletnom hidrotehničkom infrastrukturom, rekonstrukcija saobraćajnica, radovi na gradskom stadionu...

- Sve ovo u značajnoj mjeri trebalo bi da utiče na demografsko pitanje i odluku mladih u planiranju porodice i njihovoj odluci da perspektivu života traže u našem gradu - poručio je Đačić uz napomenu da će se dosta još raditi na sličnim projektima.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 447352


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja