exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 108

Milost predsjednika tražilo 127 osuđenika


Milost predsjednika tražilo 127 osuđenika

Pomilovanje od predsjednika Crne Gore u prošloj godini tražilo je 127 osuđenika. Prema podacima koje je objavilo Predsjedništvo, milost bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića tražila su 52 osuđena lica, dok je pomilovanje Mila Đukanovića tražilo njih 75.

Od svih zahtjeva za pomilovanje uvažen je samo jedan. Đukanović je pomilovao jednog osuđenika, a Vujanović je odbio svih 52 zahtjeva koja su mu upućena od 1. januara do 20. maja 2018. godine, kada je otišao sa čela države.

- U periodu od 20. maja do 31. decembra 2018. godine predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučivao je o 75 molbi za pomilovanje osuđenih lica i donio 74 odluke kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica i jednu odluku kojom je uvažio molbu za pomilovanje osuđenog lica (N.M.), pri čemu je Ministarstvo pravde dalo predlog da se molbi udovolji. Odluka o pomilovanju se odnosi na zamjenu izrečene kazne zatvora u trajanju od 11 mjeseci kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci, koja će se izdržavati u prostorijama u kojima osuđeni stanuje - objasnili su iz Predsjedništva.

Vujanović je odbio osam molbi za pomilovanje lica osuđenih za krivična djela protiv života i tijela, dok je Đukanović odbio 13 takvih zahtjeva. Za lica koja su osuđena za krivična djela protiv sloboda i prava čovjeka i građanina, a tražila su milost predsjednika, Vujanović je donio jednu, a Đukanović četiri odluke kojima nijesu uvažili molbe za pomilovanje.

Bivši predsjednik Filip Vujanović je donio šest odluka kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica za krivična djela protiv braka i porodice, a Đukanović je odlučivao po sedam takvih molbi i sve ih je odbio. Nijedno od 21 osuđenog lica za krivična djela protiv imovine nije pomilovano odlukama Vujanovića i Đukanovića.

Vujanoviću je podnijeto pet molbi za pomilovanje za osuđenike za krivična djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, a Đukanoviću tri i nijedna nije prihvaćena.

Bivši predsjednik je odbio dvije molbe lica osuđenih za krivična djela protiv zdravlja ljudi, a Đukanović devet. Crnogorski predsjednici nijesu uvažili po jednu molbu za krivično djelo protiv životne sredine i uređenja prostora.

Jedan osuđenik za krivično djelo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine tražio je milost Vujanovića, ali njegova molba nije uvažena. Za molbe osuđenih lica za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, Vujanović je donio četiri odluke kojima nije uvažio njihove apele. Predsjednik Đukanović je donio šest negativnih odluka, dok je uvažio molbu jednog lica osuđenog za krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Bivši i sadašnji predsjednik su u toku prošle godine odbacili jednu molbu za pomilovanje osuđenih lica za krivična djela protiv bezbjednosti računarskih podataka, tri za krivična djela protiv državnih organa. Nijesu prihvaćene molbe ni 18 osuđenih za krivična djela protiv javnog reda i mira. Tri su molbe odbačene za osuđena lica za krivična djela protiv pravnog saobraćaja, osam za djela protiv službene dužnosti. Odbačena je jedna molba osuđenog za krivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom

Pomilovan mlađi punoljetnik

Iz Predsjedništva su naveli da je Ministarstvo pravde u postupku pomilovanja jednog lica, imajući u vidu njegovu raniju neosuđivanost i činjenicu da je u saobraćajnoj nesreći smrtno stradala njegova najbolja drugarica sačinilo predlog za pomilovanje i dostavilo ga predsjedniku Crne Gore na odlučivanje.

- Prilikom donošenja odluke o pomilovanju predsjednik Crne Gore je imao u vidu i činjenicu da je imenovani sa 19 godina, kao mlađe punoljetno lice počinio krivično djelo i da je upisao specijalističke studije. Predsjednik Crne Gore je imao u vidu i okolnost da se porodica smrtno stradale djevojke nije pridružila krivičnom gonjenju i da je otac preminule u svojoj izjavi molio da imenovani bude pomilovan - naveli su iz institucije predsjednika.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 457103


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja