avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Drustvo

PV Informer | objavljeno: | izvor: standard.co.me
Broj pregleda članka: 1265

Ove crkve, manastiri, džamije i katedrale prelaze u državno vlasništvo ako zakon prođe


Ove crkve, manastiri, džamije i katedrale prelaze u državno vlasništvo ako zakon prođe

Jasno je da je utvrđivanjem predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti država prije svega krenula da sredi imovinske odnose sa najvećim pojedinačnim zemljoposjednikom u Crnoj Gori - Srpskom pravoslavnom crkvom. Međutim, ovaj zakon će i te kako uticati na katoličku crkvu i na Muislimansku zajednicu na čije ime se formalno (ali ne i pravno) vode stotine nekretnina koje treba da pređu u državno vlasništvo.

Da je utvrđivanjem Predloga zakona država konačno ozbiljno krenula da reguliše crkveno pitanje, potvrdio je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je u subotu u Nikšiću kazao da je obnova Crnogorske autokefalne crkve "važan korak u ispravljanju istorijske nepravde".

Predlogom zakona, odnosno članom 62 se propisuje "da će svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina". Ovo su samo neke od crkava, manastira, džamija i katedrala koje su sagrađene mnogo prije 1918. i koje bi trebalo da pređu u vlasništvo države kada se zakon usvoji.

Srpska pravoslavna crkva

Neprikosnoveno najjača vjerska zajednica kada je u pitanju imovina kojom raspolaže je SPC. Prema nezvaničnim procjenam ova organizacija ima oko 650 objekata na teritoriji Crne Gore.

Najznačajniji objekti koji iz vlasništva SPC treba da budu prepisani na državu su:

Treba napomenuti da je u vlasništvu SPC i više stotina seoskih crkva, sve s teritorija Podgorice, Bara i Danilovgrada, a dijelom s teritorija Budve, Kotora i Herceg Novoga. Dok ukupna površina nezakonito upisanog zemljišta na Srpsku crkvu iznosi 12,3 kvadratnih kilometara.

Međutim, ni imovina Katoličke crkve i Muslimanske zajednice u Crnoj Gori nije zanemarljiva. Kako su rekli Standardu dobro upućeni izvori, katolička vjerska zajednica ima oko 200 crkava, manastira i katedrala u svom vlasništvu na teritoriji Crne Gore, dok Muslimanska zajednica posjeduje oko 120 vjerskih objekata.

Džamije

Najznačajniji objekti koji iz vlasništva Islamske zajednice treba da budu prepisani na državu su:

FOTO: Facebook, Mitropolija.me, Monteislam, Muslimanicg.info, Radio Petnjica, PVinformer, Kotorska biskupija, Barska biskupija, PVportal

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 576201


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja