exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
Biznis

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 3267

Sprema se udar na crnogorske poslodavce


Sprema se udar na crnogorske poslodavce

Iz nevladine organizacije „Euromost” upozorili su na novi nacrt Zakona o useljavanju stranaca u Njemačku, koji su usvojili ministri rada, privrede i unutrašnjih poslova te zemlje.
Radi se o zakonu, koji bi prema najavama, trebalo u decembru da bude usvojen u njemačkom parlamentu, nakon čega će stupiti na snagu početkom Nove godine.
Iz „Euromosta” tvrde da će zbog novih zakonskih rješenja na hiljade crnogorskih građana, nakon Nove godine, krenuti prema Njemačkoj u potrazi za poslom. Među njima će biti i zaposlenih u zdravstvu i drugim kompanijama u Crnoj Gori. To će, navode, biti svojevrstan udar na pojedine poslodavce, koji će ostati bez dijela zaposlenih. Novim zakonom prilikom zapošljavanja prednost neće imati Njemci i osobe iz zemalja Evropske unije. Kvalifikovani radnik će po dolasku u Njemačku imati radnu i boravišnu dozvolu na određeni vremenski period. Ovo pravilo će kao probno važiti za period od pet godina, prenijeli su mediji u regionu.
Na osnovu novog zakona, ubuduće je moguće doći u Njemačku i tražiti posao i to u periodu od šest mjeseci. Za to vrijeme, osoba koja traži posao neće imati pravo na socijalnu pomoć. Dakle, moraće sama da brine o troškovima boravka u Njemačkoj. Novim pravilima je predviđena i mogućnost dobijanja dozvole boravka, ukoliko je pronađen poslodavac, ali je potrebno da obavi doškolovavanje zaposlenog.
U tom slučaju potrebno je dobro poznavanje njemačkog jezika i dokaz da radnik može sam sebe da izdržava. Takođe, biće i ubrzan proces priznavanja diploma, u periodu od dvije do četiri sedmice.
Njemačkoj trenutno nedostaje 1.200.000 radnika. Najviše zaposlenih je potrebno u institucijama za njegu starih lica, gdje trenutno nedostaje 25.000 radnika. Tu su još i zdravstvo i informatika. Tražena su i zanimanja sa srednjom stručnom spremom, kao što su zanatlije, gdje nedostaje 250.000 radnika, a među njima su i vozači.
Prema podacima NVO „Euromost”, novi nacrt zakona će obezbijediti radnicima iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije (EU) da mnogo lakše dođu do posla u Njemačkoj.
– Ovaj zakon treba da se usvoji u njemačkom parlamentu 19. decembra i, prema svemu sudeći, trebalo bi da stupi na snagu od 1. januara. Prema našim podacima, ovo će biti dosad najmasovniji odlazak crnogorskih građana, posebno mladih. Takođe, ukoliko ovaj zakon počne da se primjenjuje u Njemačkoj, u Crnoj Gori će za godinu, duplo više da se poveća potražnja za radnicima, kao što se trenutno dešava u Češkoj, jer će mnogi napustiti sadašnje poslove zbog male zarade u našoj državi – saopštili su iz NVO „Euromost”.
Dodali su da će odlazak radno sposobnih, posebno onih koji su negdje zaposleni u privredi, dosta uticati i na samu privredu Crne Gore.
– Euromost već prati napuštanje jednog broja radnika u jednoj privatnoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom, koji upravo idu ka državama EU. Prema njihovim izjavama i u komunikaciji sa njima smo saznali da su razlog napuštanja kompanije, koja je jako bitna za sjeverni region, male plate i nepoštovanje Zakona o radu. Njihov odlazak je već uticao na proizvodnju u ovoj kompaniji – navode iz „Euromosta”.Vl.O.


Prilika i za studente

Iz NVO „Euromost” tvrde da će osobe, koje su mlađe od 25 godina, moći da dođu u Njemačku i tu borave od šest do devet mjeseci. Za to vrijeme će moći da traže mjesto na fakutetu, gdje je uslov poznavanje njemačkog jezika.
– Masovni odlazak građana neće samo pogoditi Crnu Goru, već i ostale države u regionu, pored Crne Gore i BiH, Makedoniju, Srbiju kao i Kosovo, sa tim što je Crna Gora mala država po broju stanovnika, pa će se osjetiti odlazak njenih građana – piše u saopštenju.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 447396


Sanovnik


avalon ltd, pljevlja, samsung, telefoni
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja