Revolucionarno otkriće: Otkrivena antitijela koja spriječavaju infekciju koronavirusom

    4 godine pre 808 pregleda Izvor: pobjeda.me

Naučnici su otkrili antitijela koja spriječavaju koronavirus da inficira ljudske ćelije u „revolucionarnim istraživanjima“ koja bi mogla dovesti do razvoja novih liječenja.

Na osnovu istraživanja antitijela koja ciljaju korovirus SARS, naučnici su identifikovali ono koje blokira Kovid-19.

Nadovezujući se na istraživanje korovirusa SARS-a , naučnici sa Univerziteta Utrecht u Holandiji, kao i Medicinski centar Erasmus i kompanija Harbor BioMed (HBM), utvrdili su potencijalnu metodu neutralizacije Kovid-19 .

Otkrili su da antitijela koja spriječavaju virus SARS da inficira ljudske ćelije takođe mogu da blokiraju novi koronavirus da inficira ljudske ćelije, pokazala je studija objavljena u časopisu „Nature Communications“.

Testirajući svoju zbirku antitijela na uzgojenim ljudskim ćelijama, istraživači su otkrili ono koje se vezuje za specifični dio koji je prisutan i u SARS-u i u virusu koji izaziva Kovid-19.

Otkriće bi moglo ponuditi početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitijela za liječenje ili spriječavanje bolesti, koja je zarazila više od 3,5 miliona ljudi širom svijeta i dovela do više od 247.000 smrti.

– Neutralizovana antitijela „mogu potencijalno da izmijene tok infekcije kod inficiranog domaćina, da podrže uklanjanje virusa ili zaštite neinficiranu osobu koja je izložena virusou, rekao je dr Berend-Džen Boš – ko-vodeći autor studije, piše Sky News.

Antitijelo korišćeno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jeste u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu „humanizovana“ kako bi se mogla prijeneti i na čovjeka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

– Ovo je revolucionarno istraživanje – rekao je dr Džingsong Veng, izvršni direktor HBM-a.