Korona odlaže polumaturske i maturske proslave

    4 godine pre 2994 pregleda Izvor: cdm.me

Trenutna epidemiološka situacija izazvana virusom COVID 19 ne dozvoljava da se u ovom trenutku organizuju polumaturske i maturske večeri u Crnoj Gori. Ove godine polumaturanti i maturanti neće završetak osnovnog, odnosno srednjoškolskog školovanja obilježiti kao mnoge prethodne generacije- tradicionalnim maturskim šetnjama ulicama gradova i proslavama u restoranima i hotelima. Koronavirus to ne dozvoljava. Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da su svjesni da su proslave polumature i mature jedan od najvažnijih životnih događaja mladih ljudi, kao i da vjeruju da se one mogu održati u nekom drugom periodu. Ali napominju da je zdravlje najvažnije i očekuju da će crnogorska mladost imati razumijevanja za ovakve odluke.

“Institut za javno zdravlje nije razmatrao konkretno pitanje maturskih i polumaturskih proslava, ali prema njima će se odnositi kao prema svakom drugom javnom okupljanju i u skladu sa epidemiološkom situacijom i donijeti odluku”, pojašnjeno je iz IJZ.

Ističu da su svjesni  koliko su polumaturske i maturske proslave jedan od najvažnijih datuma tokom školovanja, ali i sigurni da će crnogorska mladost imati razumijevanja za ovakve odluke, zbog virusa koji je pogodio čitav svijet i opasnosti koju sa sobom nosi.

“Vjerujemo da se maturske i polumatrske proslave mogu održati u nekom povoljnijem periodu, u kojem zdravlje nijednog našeg đaka, kao ni bilo kojeg građanina neće biti ugroženo”, napominju u IJZ.

Prema njihovim riječima pratiće epidemiološku situaciju i sve preporuke usklađivati na način da osiguraju, onoliko koliko je moguće, javno zdravlje, zdravlje djece i omladine u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva prosvjete su kratko kazali da će eventualne polumaturske i maturske proslave zavisiti od sugestija IJZ i biće na vrijeme iskomunicirane.

U Crnoj Gori su na snazi mjere zabrane javnih okupljanja koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Ministarstvo prosvjete je juče saopštilo da će maturski, stručni i polumaturski ispiti biće održani od 20. maja, a na polaganjima neće biti gradiva iz četvrtog tromjesečja.

Termini polaganja za maturante su: eksterni maturski i stručni ispiti iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 20. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika 30. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz Matematike 1. juna.

Termini polaganja za polumaturante su: iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 26. maja; iz Matematike 27. maja; iz predmeta po izboru 28. maja.

Polaganje iz Albanskog jezika i književnosti je istog datuma kad i Crnogorski – srpski, bosanski hrvatski jezik i književnost.

Zbog pandemije koronavirusa nastava u Crnoj Gori održava se na daljinu – preko TV programa i online platformi.