Usporena gradnja auto-puta, Kinezima isplaćeno 671,5 miliona eura

    4 godine pre 606 pregleda Izvor: portalanalitika.me

U Kini je spremno za povratak oko 480 radnika, ali oni usljed ograničenja u transportu nijesu u mogućnosti da dođu u Crnu Goru. Kompanija CRBC angažovanjem domaćih podizvođača i domaćih radnika nastoji da nadomjesti nedostajući dio radne snage, naveli su iz Ministarstva saobraćaja

Pandemija korona virusa je otežala izvođenje radova na izgradnji auto-puta Bar-Boljare i uticala na planiranu dinamiku gradnje i za očekivati je da će imati uticaj na rok za završetak prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja. Prema podacima ovog Vladinog resora za glavne i naknadne radove na auto-putu do sad je isplaćeno 671,5 miliona eura. Budžetom za ovu godinu je za plaćanje glavnom izvođaču radova na prioritetnoj dionici auto-puta, kineskoj kompaniji CRBC, opredijeljeno 137 miliona eura.

– S obzirom na otežano funkcionisanje, otežano snabdijevanje materijalom i opremom, nedostatak radne snage, za očekivati je da je dinamika izvođenja radova u ovoj godini znatno slabija od planirane što može imati i svoj odraz u krajnjem roku realizacije, a što će biti tretirano u skladu sa relevantnim ugovornim procedurama – kazali su iz Ministarstva saobraćaja, ne precizirajući koliko će kasniti izgradnja prioritetne dionice auto-puta.

Premijer Duško Marković je u petak najavio da auto-put neće biti završen do kraja septembra, kada je aktuelni krajnji rok. On je, govoreći o auto-putu, kazao da završetak tog projekta u predviđenom roku nije realan zbog toga što izvođaču radova fali 700-800 radnika koje ne može da obezbijedi iz objektivnih razloga.

Iz Ministarstva saobraćaja naveli su da se u prethodnom periodu iz Kine vratilo više od 100 radnika kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici.

– Svi kineski radnici koji su se vratili ispoštovali su preporuke i mjere propisane od strane nadležnih zdravstvenih organa – rekli su iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora su naveli da je trenutno prema izjavi predstavnika CRBC u Kini spremno za povratak oko 480 kineskih radnika.

– Ti radnici usljed ograničenja u transportu nijesu u mogućnosti da dođu u Crnu Goru. Izvođač radova angažovanjem domaćih podizvođača i domaćih radnika nastoji da nadomjesti nedostajući dio radne snage – saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Iz kompanije CRBC su sredinom februara Pobjedi saopštili da je većina tih radnika otputovala za Kinu prije izbijanja korona virusa, jer je kompanija CRBC pravila planove u skladu sa redovnim godišnjim odmorom radnika koji putuju u svoju domovinu za proslavu Kineske nove godine i ostaju tamo do početka marta.

Iz Ministarstva dodaju da su na gradilištu auto-puta trenutno angažovana 834 radnika, od čega su 474 kineski državljani, dok je 360 radnika angažovano od strane podizvođača.

Prema riječima predstavnika Ministarstva izvođač radova je organizovao rad na gradilištu poštujući mjere i preporuke nadležnih zdravstvenih organa.

Iz Ministarstva su naveli da je od početka radova do sada kompaniji CRBC isplaćeno 487,36 miliona eura (zaključno sa radovima izvedenim u januaru 2020.) kao i 161,9 miliona eura na ime avansa za glavne radove. Prema podacima ovog Vladinog resora za naknadne radove je isplaćeno 10,9 miliona eura, plus 11,3 miliona eura na ime avansa.

U skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac – Mateševo auto-puta Bar – Boljare, Ministarstvo saobraćaja je do sada izdalo 109 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača.

– Tim saglasnostima je obuhvaćeno više od 100 domaćih preduzeća koja su bila angažavana za pojedine faze projekta – rekli su iz Ministarstva.

Naveli su da je procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi oko 90 odsto. Iskop i proboj je završen na svih 16 tunela, dok je završeno 99,6 odsto sekundarne obloge, 97 odsto tunelskih ivičnjaka i 97 odsto centralne drenaže.

– Izvođač je započeo sa izvođenjem radova na izgradnji elektro-mašinskih instalacija i protivpožarne zaštite u tunelima, kao i na postavljanju kablovske kanalizacije na mostovima i otvorenoj trasi i do sada je izvedeno oko 20 odsto ovih radova – kazali su iz Ministarstva.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje.

Vlada je u maju prošle godine potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac – Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta će koštati oko 895 miliona eura.

Spojeno 18 od 20 mostova na prioritetnoj dionici

Predstavnici Ministarstva su naveli da je od ukupno 20 mostova na prioritetnoj dionici do sada u potpunosti završena rasponska konstrukcija na 18 mostova, dok je na još jednom mostu završena u jednoj traci auto-puta. Oni su dodali da je na pojedinim mostovima u toku montaža zaštitne ograde i izrada hidroizolacije.