Pivski paroh nakon okončanja pandemije mora da napusti Crnu Goru

    5 godina pre 972 pregleda Izvor: cdm.me

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve, pivski paroh Miroslav Mihailović, koji je i pored mjera Nacionalnog koordinaciog tijela o zabrani javnog okuljanja prije dva dana pozivao vjernike iz Plužina da se u nedjelju okupe u tamošnjoj crkvi nakon vaskršnje službe i zapale svijeće, će nakon završetka pandemije morati da napusti Crnu Goru. Mihailović nije državljanin Crne Gore i nema prijavljen boravak pa mu je juče nakon salušanja uručeno rješenje kojim mu je naloženo da nakon završetka pandemije koronavavirusa napusti Crnu Goru.

Mihailović, koji je državljanin Srbije, je kako se čuje i na snimku, u subotu putem razglasa pozvao vjernike da na Vaskrs dođu u crkvu i da su dobrodošli.

“Služba za Vaskrs počeće u sedam časova. Vrlo dobro znate propise i preporuke od ovog Nacionalnog, ovog skupštinskog centra za zarazne bolesti da ne dozvoljavaju javna okupljanja. Da znate, služba će početi u sedam časova, do pola devet biće završena. Ko bude želio da izloži svijeće u hramu, moći će, služba će biti završena. Tako da znate, svi ste dobrodošli i da radosni dočekate najveći i najradosniji hrišćanski praznik”, poručio je Mihailović.

Iz Uprave policije su CdM-u kazali da je paroh Mihailović pozvan na informativni razgovor u Centar bezbjednosti Nikšić, gdje su mu uručili rješenje da zbog neprijavljenog boravka mora napustiti Crnu Goru, čim prođe pandemija.

Mihailović u izjavi za Dan tvrdi da ga je policija privela i saslušavala pet sati.

“Na liturgiji nije bilo vjernika, niti sam ih pozvao, ali su “pronašli” da nijesam državljanin Crne Gore iako je moj predmet za dobijanje dozvole za boravak u proceduri već devet godina, i svi su oni upoznati sa tim. Dobio sam rješenje da nakon završetka pandemije moram napustiti Crnu Goru“, rekao je on Danu.

CdM nezvanično saznaje da tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić nije želio da reaguje na javno pozivanje građana da se krše naredbe NKT-a.

Usljed aktuelne sutuacije sa koronavirusom juče, na dan Vaskrsa, u hramovma i crkvama nije bilo vjernika. Zabilježeni su sporadični slučajevi kada su najuporniji vjernici pokušali da uđu u vjerske objekte ali ih je policija u tome spriječila.

Iako su sasvim jasne naredbe NKT-a da se zabranjuju sva javlja okupljanja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa sveštenstvo SPC u Crnoj Gori je i juče tvrdilo da se obilježavanje Vaskrsa u hramovima i crkvama moglo organizovati tako da se mjere ne krše.

Tokom prošle sedmice direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je pojasnio da je u ovom trenutku pandemije koronavirusa, svako javno okupljanje rizično, a da još veći rizik nose vjerska okupljanja.

“Tu se okupljaju ljudi sa više lokacija, koji se ne poznaju, pa ako se pojavi bolest, onda ne možete da pronađete kontakte. Ne smijemo kršiti naredbe koje su izdate”, rekao je nedavno Mugoša.