Paket za preživljavanje, očekuju treći set mjera za oporavak privrede

    5 godina pre 771 pregleda

Vlada je juče socijalnim partnerima predstavila prijedlog ekonomskih mjera čiji cilj je, kako su ocijenili, očuvanje radnih mjesta, privrednih aktivnosti i podrška socijalno ugroženima. Svi se slažu da je intencija ovog paketa da se olakša život zaposlenim, a najavljen je i treći set mjera koji će biti donešen nakon epidemije korona virusa i koji će biti posvećen ekonomskom oporavku ugroženih kompanija.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Privredne komore Vlastimir Golubović i Unije poslodavaca Predrag Mitrović, generalni sekretari sindikalnih organizacija – Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i Saveza Sindikata Crne Gore Duško Zarubica i ministri ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja Dragica Sekulić, Darko Radunović i Kemal Purišić.

– Sugestije predstavnika sindikata i poslodavaca sagledane su sa posebnom pažnjom, kako bi se prilikom kreiranja konačnog prijedloga mjera usaglasila iskazana očekivanja i mogućnosti. Sastanak je prvi u krugu konsultacija koje će biti održane prije usvajanja konačnog paketa mjera – saopšteno je iz Vlade nakon sastanka.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović je kazao da su ciljevi predloženih mjera očuvanje radnih mjesta i stvaranje pretpostavki za brzi oporavak ekonomije i standarda svih građana i njihovih porodica u vrijeme i nakon okončanja pandemije korona virusa, kao i pomoć onima kojima je potrebna.

Ocjena

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku ocijenjeno da su mjere usmjerene prema onima kojima je podrška najpotrebnija i primjerene su ovoj situaciji.

– Ocijenjeno je da predstavljaju početak sveobuhvatnih socio-ekonomskih mjera koje će se nastaviti novim sadržajima kako bi naša ekonomija sa što manje posljedica izašla iz ove krize, a zatim nastavila putem rasta i razvoja koji je bio prije pandemije. Prijedlog paketa mjera koji je juče predstavljen javnosti, a danas detaljno pojašnjen predstavnicima privrede i sindikata, obuhvata podršku za više od 100.000 zaposlenih i hiljade preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća – navedeno je u saopštenju.

Generalni sekretar Duško Zarubica kazao je da su socijalni partneri na jučerašnjem sastanku došli do zaključaka da mjere moraju imati socijalno ekonomski karakter, i da je prvenstveno svrha da se sačuvaju radna mjesta, a da mjere budu pravedne i javne.

– Svako od socijalnih partnera je iz svog ugla dao više sugestija i radna grupa će u najkraćem roku da sublimira sve te prijedloge i konačnu verziju mjera ponudi Vladi na usvajanje. Bitno je da se za mjesec očekuje treći paket mjera, kada ćemo više znati o realnoj situaciji i te će mjere biti više posvećene ekonomsko razvojnim projektima – kazao je Zarubica.

Uglavnom, kako dodaje sugestije su se odnosile na nadoknade poslodavcima za isplatu zarada i u vezi kredita poslodavaca.

– Ohrabruje zaposlene koji imaju ugovore na određeno da će poslodavci dobijati stimulans i isplatu dijela zarada, da ne bi došlo do otkazivanja ugovora o radu koji ističu u ovom periodu – kazao je Zarubica.

Kako je rekao generalni sekratar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković oni su se juče prvi put upoznali kao predstavnici zapošljenih sa radnom grupom koja se bavi ekonomskim aspektima gdje su izrazili neslaganje zašto ih nije bilo svakog trenutka tu.

Sindikati

– Bili smo konstruktivni, s obzirom da do danas nijesmo imali konkretne statističke podatke o broju zapošljenih i nezapošljenih na koje se odnose mjere, o broju firmi koje su pogođene pandemijom, ukupnim davanjima Vlade i o tome koliko to opterećuju budžet i kolike su njegove mogućnosti. Sve smo to danas saznali, što je vrlo bitno, jer Unija već mjesec šalje Vladi prijedloge, ali bez ovih podataka ne može da ih konkretizuje, jer nijesmo bili uključeni – kazao je Keković najavljujući da će već sjutra konkretizovati svoje prijedloge do detalja.

– Očekujemo da ćemo biti uključeni i prije nego što Vlada usvoji odluku o ovom paketu mjera, a nadamo se da ćemo biti uključeni i u donošenje trećeg seta mjera, koji se očekuje kada prođe epidemije – kazao je Keković.

– Predloženi paket mjera je sve široko obuhvatio, ali bi ključna mjera koja se tiče subvencije zarada preduzetnika mikro, malih i srednjih preduzeća čija je djelatnost zabranjena trebalo da bude adekvatnija. Treba omogućiti da zaposleni u tim firmama i njihove porodice imaju naknadu koja će im pokriti osnovne mjesečne obaveze od ishrane, preko komunalija, kreditnih linija, do školstva i zdravstva, a da je 160 eura, koje je država namijenila kao subvenciju, malo – ističe Keković, koji smatra da se radna mjesta moraju sačuvati i da je ključno da se pokriju djelatnosti kojima je zabranjen rad i onima kojima je smanjen prihod zbog aktuelne situacije.

– Zaposlenim koji ne rade zbog mjera, ili su u samoizolozaciji i karantinu, država treba da pokrije 100 posto neto zaradu plus najmanje doprinos PIO. Svjesni smo da je država prezadužena, ali zajednički treba da nađemo ta sredstva kako bi te porodice i pojedinci mogli da ova dva mjeseca i naravno dio marta pokriju – poručio je Keković.

PKCG

Iz Privredne komore su pozdravili najnovije mjere podrške privredi i smatraju da ovaj drugi paket stvara pretpostavke za brži oporavak privrede i očuvanje standarda građana, uvažavajući zahtjeve biznis zajednice čije je poslovanje znatno otežano zbog pandemije. Istakli su podršku subvencioniranju novog zapošljavanja, što će motivisati preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća da prošire kadrovsku bazu.

– To će doprinijeti razvoju njihovog poslovanja nakon, nadamo se, brzog prolaska epidemije u Crnoj Gori – rekli su iz PKCG i naglasili važnost toga što su ,,detaljno promišljenim” mjerama obuhvaćene strateške djelatnosti, među ostalima i poljoprivreda, čime se doprinosi nastavku politike ravnomjernog regionalnog razvoja i potenciranja važnosti domaće proizvodnje.

– Pozivamo sve kolege privrednike da sredstva podrške iskoriste na najbolji način, kako bi nakon izlaska iz krize prouzrokovane pandemijom doprinijeli ekonomskom oporavku Crne Gore i nastavku njenog intenzivnog razvoja – poručuju iz PKCG.

Navedeno je da će PKC i dalje u kontinuitetu sagledavati potrebe poslovnih subjekata i doprinositi kvalitetu svih budućih ekonomskih mjera Vlade.

Sekulić: Sveobuhvatne i pravične mjere

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju dr Predrag Sekulić za Pobjedu je kazao da su sveobuhvatne i pravične najnovije Vladine mjere podrške građanima i privredi za saniranje ekonomskih posljedica pandemije.

– Uporedo sa onim što je rađeno i radi se na očuvanju zdravlja građana Vlada je izašla sa još jednim cjelovitim programom ekonomskih mjera koje će pomoći da se saniraju posljedice pandemije. Njima su obuhvaćene sve privredne djelatnosti koje su imale štete od mjera Vlade preduzetih u borbi protiv pandemije ali se takođe vodilo računa i o socijalno najugroženijim djelovima stanovništva – kaže Sekulić i ističe da ne treba zaboraviti ni kreditnu liniju IRF-a za mala i srednja preduzeća.

– Dobro je što će narednih dana predstavnici Vlade imati konsultacije na ovu temu sa svima koji mogu pomoći da ove mjere budu bolje i efikasnije, tako da ćemo imati prilike da čujemo i predstavnike Sindikata, NVO, ekonomiste, predstavnike političkog života, ali i privrednike i bankare – ocijenio je predsjednik Odbora.

UPCG: Korisno, ali nedovoljno

Iz Unije poslodavaca su Pobjedi saopštili da pozdravljaju novi set ekonomskih mjera Vlade.

– UPCG prepoznaje nove ekonomske mjere Vlade kao korisne za privredu i zaposlene, ali ne i dovoljne. U odnosu na prijedlog koji joj je 2. aprila dostavila UPCG, Vlada je djelimično usvojila četiri mjere – kazali su iz UPCG.

U ovoj poslodavačkoj organizaciji očekuju da će se na sastanku socijalnih partnera koji će uslijediti ovih dana, nastaviti dijalog oko iznalaženja zajedničkog rješenja za izazove nastale ekonomske krize, kako bi, kako navode, pomogli da se sačuva i održivost poslovanja preduzeća i održivost radnih mjesta.

Privremeno oslobađanje od plaćanja članarine

Skupština PKCG je na elektronskoj sjednici donijela odluku o privremenom oslobađanju od obaveze plaćanja članskog doprinosa firmama kojima je djelatnost ugrožena zbog epidemije. Preduzeća i preduzetnici treba da PKCG dostave zahtjev za oslobađanje od plaćanja članskog doprinosa. Odluka i obrazac zahtjeva dostupni su na sajtu www.privrednakomora.me.

Procedura ralizacije

Pravo na podršku ostvaruje se u tekućoj godini na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske komisije. Komisija ima zadatak da provjeri realizaciju investicije na terenu.

Komisija će nakon procjene realizacije investicije na terenu sačiniti izvještaj praćen foto-dokumentacijom i dostaviti ga Direkciji za biljnu proizvodnju. Komisija ima pravo praćenja realizovane investicije u naredne tri godine. Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-383.