Mugoša: Zaraženo 14 djece, ako se ne budemo pridržavali mjera i 300 respiratora biće malo

    5 godina pre 752 pregleda Izvor: cdm.me

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da se među 120 oboljelih koliko je do sada registrovano u Crnoj Gori nalazi 14 djece, odnosno mlađih od 19 godina.

“Do sada je registrovano 11 novih slučajeva oboljelih. Sada imamo 120 osoba koje su pozitive na koronavirus. Većina novih slučajeva je povezano. Ova situacija govori da će doći do lokalne transmisije. Svaki fizički kontakt je veliki rizik. Sve mjere koje predviđaju da nema fizičkog kontakta i okupljanja su opravdane. Ako želimo da ostanemo na broju inficiranih koji se dnevno javljaju, moramo da poštujemo mjere. One nemaju nijednu drugu konotaciju osim medicinsku”, ističe Mugoša.

Na pitanje CdM-a koliko je od toga djece, Mugoša ističe da je 14 osoba mlađih od 19 godina zaraženo koronavirusom.

“Od 0 do devet godina imamo dvije osobe, od 10-19 imamo 12 osoba, što znači da ukupno imamo 14 osoba koje su mlađe od 19 godina i one su dobrog zdravstvenog stanja”, ističe Mugoša.

U ova dva dana u Tuzima je relativno dobra situacija.

“Od svih testiranih bio je jedan pozitivan. U svakom slučaju situacija je epidemiološki napeta i mi je moramo držati pod kontrolom”, kazao je Mugoša.

Na pitanje da li je IJZ učestvovao u kreiranju potreba iz zahtjeva koji je nedavno upućen NATO i kojim je, pored ostalog, traženo i 320 respiratora, te značajne količine i druge medicinske opreme, Mugoša kaže da su u pripremi učestvovale sve relevantne institucije.

“Želimo da budemo sigurni da ćemo obezbijediti sve što nam je potrebno kako bi imali sistem koji je potpuno spreman. Imamo sistem koji je potpuno spreman na ovaj vid epidemije, ali moramo biti spremni i na sve druge mogućnosti, jer ako se ne budemo pridržavali mjera, plašim se da će nam i 300 respiratora biti malo. Moramo da mislimo i na najgoru situaciju. Ovo je virus koji se lako širi i koji je cijelu planetu bacio na koljena. Trudimo se da zadržimo epidemiju na ovom nivou”, navodi Mugoša.

I šefica Operativnog dijela Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vesna Miranović ukazuje koliko je važno da budemo disciplinovani.

“U Lombardiji biraju koga će spasiti. Nas jedino što može spasiti jeste da budemo disciplinovati. Ako je to toliki problem, nemojte krivicu inputirati u tuđe dvorište. Ako kažemo da treba da poštujete mjere, zar je to toliko teško ispoštovati? Ako ne budete disciplinovani, neće vam pomoći ni najbogatija Vlada. Ne mogu da nas spasu ni stotine respiratora, nego disciplina”, naglašava Miranović.


Ona je kazala da se u karantinima nalazi 1.096 osoba, 50 manje nego juče.

“Respa je ispražnjena, a lica koja su boravila tamo su bezbjedno sprovedena kući u samoizolaciju”, istakla je Miranović, dodajući da je prostor dezinfikovan i spreman da primi novu grupu crnogorskih državljana koji danas stižu iz Beograda.

Kaže i da je jedna osoba koja je smještena u studentskom domu u Podgorici pozivitivna na koronavirus.

“Sve osobe koje su dole sa njom avionom iz Londona su testirane i sve su negativne na koronavirus. Mjere koje su donijete nijesu prestroge, već su umjerene onome što se događa na terenu”, navela je Miranović.

Ona ističe da se građani moraju čuvati.

“Na respiratoru imamo osobu koja je 1967. godište. Među oboljelima imamo i djece”, ističe Miranović.

Na pitanje na koji način će se kontrolisati poštuje li se mjera koja zabranjuje okupljanja u objektima stanovanja osoba koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, Miranović navodi da niko nikome neće ulaziti u stan, niti ugroziti privatnost.

“Ova mjera nije uvedena da se sazna ko se nalazi u čijem stanu. Ova mjera je imala za cilj da skrenu pažnju građanima da prestanu sa slavljima i okupljanjima ljudi koji dolaze sa različitih sredina. Tu dolazi do velike transmisije. Niko neće ulaziti u tuđe stanove, ali hoće po prijavama da se u stanovima dešava neko slavlje”, objasnila je Miranović.

Ona ne vidi problem u tome što građani neće moći da izlaze iz mjesta stanovanja vikendom, tačnije od subote od 13 časova do ponedjeljka do pet časova ujutru, kako bi kupili osnovne namirnice.

“Sjećam se vremena kad prodavnice nijesu radile nedjeljom pa smo se snalazili. Pravilno planiranje može obezbijediti da porodica može da fukcioniše normalno. Tu ne vidim nikakav problem osim ako ne želimo da stvorimo problem”, ističe Miranović.

Na pitanje zašto i dalje rade privatne zdravstvene ordinacije ako je već odlučeno da se zbog smanjenja intenziteta kretanja zatvore i neki domovi zdravlja, Miranović odgovara da su privatne zdravstvene ustanove dobile instrukciju da rade po istom principu kao javne.

O mogućnosti da se zatvore gradilišta Miranović navodi da će raspravljati Nacionalno koordinaciono tijelo.