U Ukrajinu stigli oklopni transporteri iz Kanade; Jermak: Sjeverna Koreja de fakto u ratu protiv Ukrajine

    5 sati pre 119 pregleda Izvor: Agencije/cdm.me

Foto,ilustracija: Pixabay –

Rat u Ukrajini – 977. dan. Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se strancima i licima bez državljanstva omogućuje da služe u Oružanim snagama Ukrajine po ugovoru na oficirskim pozicijama. Kredit Ukrajini na račun zamrznute ruske imovine je još jedna prevarantska šema Brisela za prisvajanje tuđe imovine, izjavila je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Dešavanja pratite na CdM-u.

Štab odbrane DNR: Amerikanac koji je radio za Ruse evakuisan iz Ugledara

Ruske specijalne službe su zajedno sa vojnim osobljem Istočnog vojnog okruga izvele operaciju evakuacije Amerikanca koji je imao ključnu ulogu u pripremi juriša na selo Bogojavlenka u pravcu Ugledara, saopštio je štab odbrane Donjecke Narodne Republike (DNR) na Telegramu.

“Kenet M. (nije njegovo pravo ime) bio je na teritoriji Ukrajine dvije godine i pružio je Rusiji vrijedne obavještajne podatke koji su mu omogućili da pokrene precizne udare na neprijatelja, istovremeno minimizirajući štetu civilnoj infrastrukturi i civilima”, navodi se u izveštaju.

Ističe se da život državljanina Sjedinjenih Američkih Država nije u opasnosti. Rješava se pitanje davanja političkog azila i dobijanja ruskog državljanstva, dodaju iz štaba.

Iznad ruskih oblasti uništeno 26 bespilotnih letjelica

Ruski PVO sistemi (PVO) uništili su 26 dronova iznad Brjanske, Belgorodske i Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Generalštab Ukrajine: Rusi pokušavaju da probiju odbranu Selidova

Oružane snage Ukrajine odbijaju napade kod Selidova dok Rusi pokušavaju da probiju odbranu, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske.

“Situacija na frontu ostaje napeta. Neprijatelj, uprkos značajnim gubicima koje su nanijeli naši branioci, nastavlja da pokušava da probije odbranu ukrajinskih trupa”, navodi Generalštab.

U Ukrajinu stigli oklopni transporteri iz Kanade

Kanada je Ukrajini isporučila prvu seriju oklopnih transportera “lav”, saopštilo je kanadsko Ministarstvo odbrane ne navodeći o kojoj je količini riječ.

“Poslije obuke za rad i održavanje oklopnih vozila u Njemačkoj, vozila su utovarena i poslata u Ukrajinu. Ova vozila će pomoći Ukrajini u odbrani od ilegalne invazije na njenu teritoriju””, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na mreži X.

Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko potpisao je 11. oktobra sporazum sa Vladom Kanade o dodatnom zajmu u iznosu od 400 miliona kanadskih dolara.

Ruski napad na Herson, poginule tri osobe

Tri civila su poginula u ruskom napadu na grad Herson na jugu Ukrajine, saopštio je načelnik hersonske regionalne administracije Aleksandar Prokudin.

“Muškarac je poginuo u oblasti Dnjepra u napadu neprijateljske bespilotne letjelice. Još jedan stanovnik grada poginuo je u blizini pošte, pored koje je odjeknula eksplozija”, napisao je Prokudin na Telegramu.

Prema njegovim riječima, u eksploziji je povrijeđen i 45-godišnji stanovnik Hersona koji je hospitalizovan, prenosi ukrajinski Interfaks.

Prokudin je ranije objavio da je u Hersonu poginuo 71-godišnji muškarac nakon što su ruske snage bacile eksploziv iz bespilotne letjelice.

Rusi gađali hangar, izgorjele tone žita u Harkovskoj oblasti

Rusi su gađali žitni hangar u blizini Čugujeva u Harkovskoj oblasti, izgorjele su sve zalihe, tone žita, izjavio je načelnik Glavne uprave Nacionalne policije Sergej Bolvinov.

“Opet uništavaju žito – Rusi su gađali hangar, izgorjele su tone žitarica, sada su bili pšenica, seme suncokreta i kukuruz farmera i uskladišten je u Malinovki”, napisao je on na Facebooku.

Pozivajući se na stručnjake za eksplozive, Bolvinov je rekao da je neprijatelj izvršio udar iz PVO sistema S-300.

“Od raketnog udara hangar se zapalio i potpuno je uništen”, rekao je Bolvinov.

Rusija pravi novi brod s 20 krstarećih raketa “kalibar”

Rusija radi na stvaranju malog raketnog broda projekta “Sarsar”, koji nosi do 20 krstarećih raketa “kalibar”, izjavio je generalni direktor brodograditeljske korporacije “Ak Bars” Renat Mistahov.

“Ovo je još samo model, razvoj, ali već postoji element povećanja broja `kalibar`. Ako je ranije bilo osam, onda je ovdje već predloženo 16, a moguće je povećati na 20 `kalibara`, objasnio je Mistahov.

Prema njegovim riječima, novi brod projekta “Sarsar” je nastavak projekta Bujan-M (21631). Njegov deplasman je oko 1,5 hiljada tona.

Pored toga, brodovi ovog projekta biće naoružani ažuriranim sistemima protivvazdušne odbrane, novim artiljerijskim oruđama i raketnim sistemima.

Jermak: Sjeverna Koreja de fakto u ratu protiv Ukrajine

Sjevernokorejski vojnici su već u Rusiji i narednih dana će započeti vojne operacije protiv ukrajinskih trupa. To znači da Sjeverna Koreja u potpunosti učestvuje u ratu sa Ukrajinom, rekao je šef predsjedničke kancelarije Andrij Jermak u intervjuu italijanskom izdanju Korijere dela sera.

Napomenuo je da još ne može da kaže o kolikom broju ljudi je riječ i da li sjevernokorejske jedinice zaista mogu da promjene tok rata, da treba da sačeka detaljnije informacije.

Međutim, sjevernokorejska vojska, prema Jermaku, “potpuno mijenja politički scenario i smisao rata izazvanog ruskom agresijom”.

“De fakto možemo reći da je Sjeverna Koreja umiješana u ovaj sukob. De jure nije bilo zvanične objave rata iz Pjongjanga, ali su se de fakto pridružili vojnoj agresiji na našu zemlju – sukobu koji traje već deceniju”, naglasio je šef kabineta predsjednika Zelenskog.

Moskva: Odbijeno osam kontranapada Kurskoj oblasti

Ruske trupe odbile su osam novih kontranapada ukrajinskih snaga u ruskoj oblasti Kursk, saopštila je novinska agencija Interfaks rusko ministarstvo odbrane.

Zelenski: Za nedelju dana više od 1.100 ruskih napada vazdušnim bombama

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Rusija za nedelju dana protiv Ukrajine upotrebila više od 1.100 vazdušnih bombi, kao i da je izvela više od 560 napada dronovima i oko 20 napada raketama raznih tipova.

“Rusija ne prestaje sa svojim terorom Ukrajine. Svakodnevna je agresija protiv našeg naroda, gradova i sela. Izvode udare različitim tipovima oružja”, napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Moskva: Preuzeta kontrola nad Ismailivkom u Donjeckoj oblasti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Ismailivka u Donjeckoj oblasti, javila je ruska državna novinska agencija RIA.

Putin: Odgovorićemo ako se Ukrajini dozvole udari dalekometnim oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva upotrijebiti “niz različitih odgovora” ako SAD i saveznici Kijeva iz NATO-a dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade unutar Rusije.

“(Rusko ministarstvo odbrane) razmišlja o tome kako da odgovori na moguće udare dugog dometa na rusku teritoriju, ponudiće niz odgovora”, rekao je Putin reporteru državne televizije Pavelu Zarubinu u video komentaru objavljenom na Zarubinovom Telegramu.

Kijev: Ruski udari po objektima kritične infrastrukture u Sumskoj oblasti

Lokalne vlasti u ukrajinskoj oblasti Sumi saopštavaju da su ruske snage izvele vazdušne udare na energetske objekte kritične infrastrukture u Romenskom okrugu koristeći bespilotne letjelice.

“Sve nadležne službe rade na licu mjesta. Posljedice neprijateljskog napada se razjašnjavaju”, navodi se u poruci lokalnih vlasti, prenosi agencija Ukrinform.

Saošteno je da su u ruskim artiljerijskim napadima u Harkovskoj oblasti oštećeni gasovod i transformatori za struju zbog čega je više od 1.000 pretplatnika bez električne energije.

Popko: Rusija već drugu noć napada Kijev bespilotnim letjelicama

Rusija je drugu noć zaredom izvela višetalasni napad dronovima na Kijev, saopštila je vojna administracija ukrajinske prijestonice.

“Čini se da sada svake noći, bez dugih pauza, ruske oružane snage napadaju miran grad Kijev”, rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije putem Telegrama.

Popko je dodao da je Rusija lansirala oko 10 dronova u nekoliko talasa, iz različitih pravaca i na različitim visinama, ali su PVO jedinice uništile svo naoružanje na prilazu gradu.

Povrijeđenih i veće materijalne štete nije bilo, rekao je Popko.

Moskva: Oboren 51 ukrajinski dron tokom noći

Ruske PVO jedinice su uništile ili presrele 51 ukrajinski dron tokom noći, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Osamnaest dronova presretnuto je iznad Tambovske oblasti, oko 450 kilometara jugoistočno od Moskve, navodi Moskva.

Još 16 je uništeno iznad pograničnog regiona Belgorod, a ostatak u oblastima Voronjež, Orol i Kursk na jugu Rusije.

Jedna žena je povrijeđena u napadu dronom na Belgorod, rekao je na Telegramu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Guverner Tambova Maksim Jegorov rekao je da je ukrajinski dron pao na okrug Mičurinski, izazvavši kratkotrajni požar.

Napad na Dnjepar

Pet osoba je poginulo, a najmanje 21 je ranjena u ruskom raketnom napadu na Dnjepar.

U ukrajinskom granatiranju stambenog naselja Stroitel u Gorlovki, ranjeno je šestoro civila, među kojima su i djeca.

Inače, na frontu je prethodnog dana bilo oko 159 vojnih sukoba, borbe se i dalje vode na svim pravcima, a najžešće su trenutno na Pokrovskom i Kurahovskom, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim će strancima i licima bez državljanstva biti omogućeno da služe u Oružanim snagama Ukrajine, Državnoj specijalnoj saobraćajnoj službi i Nacionalnoj gardi po ugovoru na oficirskim pozicijama.

“Kredit Ukrajini na račun zamrznute imovine Ruske Federacije je još jedna prevarantska šema Brisela za prisvajanje tuđe imovine, koju je EU, zajedno sa Sjedinjenim državama i drugim `saučesnicima`, razvila kako bi nadoknadila sopstvene troškove finansiranja kijevskog režima”, ocijenila je Marija Zaharova portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

Poručila je da se na odlučan odgovor Moskve neće dugo čekati.