Savjet za građansku kontrolu rada policije: Crnogorsko društvo treba kvalitetniji odgovor na kriminal

    5 sati pre 122 pregleda Izvor: cdm.me

Članovi i članice Savjeta za građansku kontrolu rada policije zajedno sa javnošću Crne Gore iskazuju žaljenje zbog zločina u Bijelom Polju i zabrinutost što dosadašnje aktivnosti Uprave policije nijesu bile dovoljno preventivne i uspješne, saopšteno je iz Savjeta.

“Savjet poziva direktora Uprave policije da naloži češće oglašavanje policijske organizacije u cilju blagovremenog i adektvatnog informisanja građana i građanki Crne Gore. U cilju unapređenja osjećanja sigurnosti, Savjet poziva da se u opštinama sjeverne Crne Gore poveća prisustvo uniformisane policije kao i da se obezbijedi kvalitetan rad dežurne službe i pouzdana komunikacija sa građanima”, kaže se u saopštenju.

Navode da Savjet u ovom trenutku neće doprinositi kritici i diskusiji o propustima krivičnopravnog sistema i policijske organizacije.

“Savjet poziva starješine i policijske službenike da ne dovodeći, u nijednom trenutku, u pitanje svoje živote i zdravlje ulože napore kako bi osoba koja se potražuje zbog najtežih krivičnih djela bila lišena slobode i izvedena pred sud. Za razliku od brojnih ranijih ozbiljnih zločina, vrijeme je da crnogorsko društvo počne da uči iz ovakvih događaja i gradi kvalitetniji odgovor na iste kao i koncept prevencije”, zaključuju u saopštenju članovi Savjeta Zoran Čelebić predsjednik Savjeta,  i članovi Savjeta prof. dr Dražen CerovićAida Petrović, dr Milena Popović Samardžić i prof. dr Branislav Radulović.