Idila za 88 centi: Fuggerei, naselje gdje cijene nisu porasle 500 godina

    19 sati pre 191 pregleda Izvor: 24kroz7.com

U bavarskom gradu Augsburgu nalazi se nesvakidašnje naselje Fuggerei, koje već 500 godina odolijeva promjenama tržišta nekretnina. Najam stana u ovom najstarijem socijalnom naselju na svijetu iznosi samo 88 centi godišnje, a cijena nije mijenjana od 16. vjekova. Zvuči gotovo nevjerovatno, no ovo naselje zaista postoji, a pravila za useljenje i dalje slijede tradiciju.

Fuggerei je osnovan 1521. godine zahvaljujući bogatoj bankarskoj porodici Fugger, koja je željela pružiti smještaj siromašnim, ali vrijednim građanima. Stanovnici naselja plaćali su simboličan najam udruzi, a uz to su se obavezivali na tri dnevne molitve za porodicu Fugger i pomaganje zajednici kroz razne poslove. I danas se njeguje duh zajedništva, pri čemu stanovnici pomažu jedni drugima u svakodnevnim obavezama.

Ovo naselje, okruženo zidinama sa petoro vrata koja se zaključavaju svake večeri, danas broji oko 150 stanova raspoređenih u sedamdesetak kuća. Površina svakog stana iznosi oko 60 kvadratnih metara, a oni u prizemlju imaju i vlastiti vrt. Život u Fuggereiju nije samo povlastica – osnovni princip je pomoći ljudima dok ne stanu na noge i ne budu spremni da prepuste svoje mjesto drugima kojima je potrebno.

Augsburg, grad u kojem se nalazi Fuggerei, nosi bogatu istoriju koja datira još od osnivanja po odredbi rimskog cara Augusta. Grad se ubrzo razvio u važno trgovačko i industrijsko središte, poznato i po jedinstvenom ‘augsburškom stilu’ u umjetnosti. Istorijski sistem vodosnabdijevanja upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Zanimljivo je da je među poznatijim stanovnicima naselja bio i pradjed slavnog kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, kojem je danas postavljena spomen-ploča. Fuggerei tako ostaje simbol solidarnosti i humanosti, nudeći ne samo stambeni prostor, već i osjećaj pripadnosti zajednici.

Za one koji žele posjetiti ovu znamenitost, cijena ulaznice iznosi 8 eura, što je osam puta više od godišnjeg najma stana. Posjetitoci mogu obići muzej i suvenirnicu, te na trenutak osjetiti duh prošlih vremena u ovom “gradu unutar grada”. Fuggerei je, bez sumnje, jedinstvena priča o naselju koje prkosi vremenu, a njegova misija pomoći onima kojima je potrebna ostaje nepromijenjena već pola milenijuma.