Veljović: U saradnji sa Lazovićem i Katnićem riješili smo najteža krivična djela

    20 sati pre 295 pregleda Izvor: TV E

Bivši direktor Uprave polcije Veselin Veljović u svjedočkom iskazu pred specijalnim tužiocem Milošem Šoškićem istakao je da niko od pripadnika oganizovanih kriminalnih grupa nije bio privilegovan, dok je on bio na čelu te institucije te i da su ostvareni izvanredni policijski rezultati dok je Zoran Lazović bio rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Veljović i nekad prvi čovjek Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić saslušani su u svojstvu svjedoka u istrazi, koju Specijalno državno tužilaštvo vodi, protiv Lazovića i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

SDT je podiglo optužnicu protiv Lazovića i Katnića zbog optužbi da su su službeni položaj podredili kavačkom kriminalnom klanu. Portal ETV će nakon što smo objavili detalje iz Katnićeve i Lazoviće odbrane prenijeti i navode iz svjedočkih iskaza.

O SARADNJI SA LAZOVIĆEM

Veljović i Peruničić su u Specijalnom tužilaštvu govorili o prelasku Petra Lazovića iz Agencije za nacionalnu bezbjednost u Upravu policije odnosno u Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala.

Bivši direktor policije, kako se navodi u optužnom aktu, ispričao je da je u posljednje dvije godine njegovog mandata imao je neposrednu saradnju sa Zoranom Lazovićem. U saradnji sa tadašnjim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem riješili su, kako je naveo, veliki broj krivičnih djela i procesuirali mnogo članova kriminalnih grupa.

„U tom periodu su riješena sva teška krivična djela, a jedan broj krivičnih djela koja su izvršena u ranijem periodu takođe su rasvijetljena, dok je Lazović bio moj pomoćnik“, istakao je Veljović.

On je kazao da Zoran Lazović nije tražio da njegov sin Petar Lazović bude raspođen u Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala.

„To nije tražio ni za bilo kojeg drugog službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, niti nekog drugog dijela službe. Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije su dva samostalna organa. Međutim, u borbi protiv organizovanog kriminala, u sistemu bezbjednosti, ANB i policija su jedan organ koji zajednički se bori protiv organizovanog kriminala“, kazao je Veljović.

On je rekao da se ne sjeća kako je Petar Lazović iskazao interesovanje da iz Agencije za nacionalnu beznjednost bude privremeno raspoređen u Upravu policije.

„Veljović je naveo i da je Petar Lazović prije nego što je počeo da radi u Agenciji za nacionalnu bezbjednost radio u Upravi policije u Sektoru specijalnih jedinica“, piše u svjedočkom iskazu.

PERUNIČIĆ O ZAHTJEVU ZA PETRA LAZOVIĆA

Bivši direktor ANB Dejan Peruničić je pred tužiocem Šoškićem ispričao da je na inicijativu Veljovića dao saglasnost da se Petar Lazović rasporedi u policiju.

„U jednom razgovoru Veljović me je pitao da li sam saglasan da Lazović bude raspoređen u Upravu policije, na što sam mu odgovorio da o tome moram njega da pitam. Pitao sam Petra i on je bio saglasan da pređe“, kazao je Peruničić.

Nakon toga, kako je naveo, obavijestio je Veljovića koji je poslao pismeni zahtjev u Agenciju za nacionalnu bezbjednost. Peruničić je rekao da se ne sjeća da li je u tom periodu Veljović pitao da se još neki službenik ANB privremeno rasporedi u Upravu policije.

Peruničić je ispričao da nije samo Petar Lazović sarađivao sa službenicima Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, već svi iz ANB i bilo je važno, kako je naveo, da se informacije i podaci brzo razmjenjuju.

„Od početka devedesetih godina pa sve dok sam otišao u penziju radio sam sa Zoranom Lazovićem. Što se tiče njegovog rada i moralanih karakteristika mogu jednom rečenicom da kažem ukoliko bih sudbinu svoje dvoje djece morao nekom da prepustim da ih pazi i čuva, to bi bio samo Zoran Lazović“, zaključio je Peruničić.

Katnića i Lazovića Tužilaštvo tereti da su svoje službene položaje podredili kavačkoj kriminalno grupi koju, prema evidenciji bezbjednosnog sektor, predvodi Radoje Zvicer. Lazović je, kako se navodi, u optužnom aktu formirao kriminalnu organizaciju tokom 2020. godine čiji su članovi postali Katnić, Lazovićev sin Petar i specijalni tužilac Saša Čađenović kao i druge za sada neidentifikovane osobe.

Katnić i Lazović su u odbrani negirali navode specijalnog tužioca Šoškića. Optužnica je protiv njih podignuta 11. oktobra i Viši sud im je produžio pritvor.