Radnik koji je 15 godina na bolovanju tužio firmu jer nikada nije dobio povišicu

    2 dana pre 264 pregleda Izvor: cdm.me

Jan Kliford, zaposleni u IBM-u, pokrenuo je pravni postupak protiv svoje kompanije tvrdeći da je diskriminisan zbog invaliditeta nakon što mu plata nije povećana tokom višegodišnjeg bolovanja.

Kliford, koji se od 2008. godine nalazi na bolovanju zbog niza ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući leukemiju, prošle godine je podnio tužbu protiv IBM-a. Ističe da bi mu, da je bio u radnom odnosu, plata najvjerovatnije bila povećana u skladu sa inflacijom, što bi osiguralo bolju finansijsku sigurnost za njega i njegovu porodicu.

Nakon pregovora s IBM-om 2013. godine, postignut je dogovor prema kojem je Kliford ostao na platnoj listi, bez radne obaveze, uz pravo na 75% ranije dogovorene godišnje plate od 72.037 funti, što iznosi oko 54.000 funti.

Uprkos tome, Kliford je prošle godine pokrenuo postupak u kojem je zatražio povećanje plate, tvrdeći da je IBM prekršio prava osoba sa invaliditetom zbog toga što mu plata nije rasla tokom protekle decenije.

50-godišnji Kliford ipak kaže da su šanse da on doživi 65 “vrlo male” te da samo želi da se osigura da je njegov sin finansijski zbrinut nakon njegove smrti.

“Ljudi mogu pomisliti da je to velikodušan iznos, ali ti iznosi su iskazani u brutu i bez poreza… Ja plaćam porez na to sve. Imam sina koji je na fakultetu. Ne smanjuju vam hipoteku jer ste bolesni”, rekao je on za britanski tabloid “Telegraf”.

Međutim, Sud za zapošljavanje u Ridingu odbacio je njegov zahtjev, navodeći da Kliford prima značajnu naknadu kroz poseban invalidski plan, koja je osmišljena kao dugoročna podrška za zaposlene koji nisu u mogućnosti da rade.

Sud je zaključio da nema osnova za tvrdnje o diskriminaciji i da je Klifordov ugovor sa IBM-om obezbijedio stabilnu, predviđenu isplatu tokom cijelog perioda nesposobnosti za rad.

I ove, 2024. godine, Klifordova tužba protiv IBM-a je odbijena, čime je potvrđena ranija odluka suda.