Tužioci ne isključuju štrajk, ministar kaže da će problem biti riješen

    6 sati pre 89 pregleda Izvor: rtcg.me

Ukoliko se ništa ne promijeni po pitanju zarada tužiocima, sindikalna organizacija će, kako najavljuje, stupiti u štrajk u skladu sa zakonom.

Da li će tužioci stupiti u štrajk, zavisi od odgovora nadležnih, jer već duže vrijeme ukazuju na uslove rada i materijalni status, koji dodatno otežava i nepotpisivanje kolektivnog ugovora, što je sindikalna organizacija incirala još prije godinu.

Predsjednik pravnog tima, tužilac Almin Hodžić navodi da se nadaju da do obustave rada neće doći, te da će izvršna i zakonodavna vlast, kao i Tužilački savjet i Vrhovno državno tužilaštvo, imati sluha za zahtjeve zaposlenih.

„I da će pronaći način da se zarade zaposlenih u tužilačkoj organizaciji podignu na jedan pristojan nivo“, kazao je Hodžić.

Ukoliko se ništa ne promijeni, sindikalna organizacija će, kako najavljuje, stupiti u štrajk u skladu sa zakonom.

„Na način da to ne bude klasičan štrajk, ali svakako obustava rada, što za posljedicu neće imati kršenje radnih obaveza“, rekao je Hodžić. 

Bjelopoljski tužilac Hasan Lukač podržao je kolege i poručio da je upozorenje na štrajk itekako opravdano.

„Materijalni položaj bi svakako trebalo unaprijediti, ne samo u pogledu plata, već inciram i da se napravi jedna zgrada za tužioce, kao što je urađeno za sudije. Da se mladi ljudi motivišu da se bave ovim poslom“, naglasio je Lukač. 

U Vladi su svjesni problema i preduzeće mjere kako bi se problem riješio. To nam potvrđuje i ministar pravde Bojan Božović. 

„Ministarstva finansija i pravde, zajedno sa relevantnim predstavncima rade na tome da se unutar zakona definišu ne samo kvalitetni položaj po pitanju materijalnog statusa sudija i tužilaca nego i da se riješi pitanje neravnomjernih naknada i da imamo jedan neuporedivo bolji i pravedniji sistem i u tužilaštvu i u sudstvu“, rekao je Božović.