Najmanje 73 osobe, uključujući žene i djecu, su ubijene u izraelskom napadu na grad Beit Lahija na sjeveru Pojasa Gaze, navode vlasti pod kontrolom Hamasa

    5 sati pre 95 pregleda Izvor: antenam.net

Najmanje 73 osobe, uključujući žene i djecu, su ubijene u izraelskom napadu na grad Beit Lahija na sjeveru Pojasa Gaze, navode vlasti pod kontrolom Hamasa, organizacije koju SAD i EU karakterišu kao terorističku.

Još desetine su povrijeđene, a mnogi su još zarobljeni ispod ruševina nakon bombardovanja koje se desilo kasno u subotu, dodali su zvaničnici, prenosi BBC.

Izrael je naveo da provjerava izvještaje o žrtvama, ali ističu da su brojke koje su vlasti u Gazi objavile „preuveličane“ te da se ne poklapaju sa podacima kojima raspolaže vojska.

Takođe stižu izvještaji o borbama na jugu Libana, kao i u južnom Bejrutu u nedjelju ujutro, a dim se diže iznad grada.

Izrael je saopštio da je njihovo ratno vazduhoplovstvo napalo „oko 175 terorističkih meta“ u Gazi i Libanu prethodni dan.

Pres kancelarija pod kontrolom Hamasa izvještava da je bombardovanje u Beit Lahiji pogodilo „prepuna“ stambena naselja, te da je 73 ljudi ubijeno, što je brojka koju navodi agencija za civilnu odbranu Gaze. BBC nije mogao nezavisno da potvrdi ove brojke.

Prema palestinskoj medijskoj agenciji Wafa, kompletan stambeni kompleks je uništen u napadima.

Pokušaji da se spasu preživjeli se suočavaju sa problemima, jer su prekinute telekomunikacije i internet u regionu, dodaju zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Posljednji napadi stižu nakon izvještaja o paljbi izraelskih trupa na indonezijsku bolnicu u gradu.

Iz Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) su rekli za BBC da su pogodili „terorističku metu Hamasa“ te da rade „sve što mogu da ne naškode civilima“.

Istakli su da su žrtve o kojima izvještava Hamas „preuveličane“ te da su se takvi izvori „pokazali kao nepouzdani u prethodnim incidentima“.

Izrael je započeo obnovljenu vojnu ofanzivu na sjever Gaze u ranom oktobru, rekavši da pokušava da zaustavi regrupisanje Hamasa.

Izraelske snage su opkolile i bombardovale gusto naseljenu oblast Džabalija, u kojoj se nalazi i izbjeglički kamp – a u napadu na ovu zonu koji se desio u petak, izvještaji navode da su ubijene najmanje 33 osobe.

Humanitarne organizacije upozoravaju da praktično nikakva pomoć nije stigla u ovu regiju prethodnih nekoliko sedmica. Izraelske statistike pokazuju totalni kolaps u pristigloj pomoći u Gazu, u poređenju sa septembrom.

Najviša humanitarna zvaničnica Ujedinjenih nacija, Džojs Msuja (Joyce Msuya), u subotu je rekla da Palestinci u sjevernoj Gazi trpe „neizrecive užase“ te je tražila da se „zvjerstva“ zaustave.

Izrael konstantno poriče da sprečava pristizanje humanitarne pomoći u Gazu, ali Sjedinjene Države su im poručile da poboljšaju pristup pomoći, ili rizikuju da ostanu bez dijela američke vojne podrške.

Najmanje 42.519 osoba je ubijeno, a desetine hiljada su povrijeđene u Gazi od početka rata u oktobru prošle godine, navode vlasti pod kontrolom Hamasa.

Rat je počeo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023, u čemu je poginulo oko 1.200 osoba, a 251 je završila u Gazi kao talac. U znak odmazde, Izrael je obećao da će uništiti Hamas.

Ranije ove sedmice, ubistvo lidera Hamasa, Jahije Sinvara (Yahya Sinwar) u Gazi je probudilo nade da bi možda konflikt mogao doći do kraja.

Ipak, njegov zamjenik je poručio da će Hamas samo biti ojačan, te da izraelski taoci neće biti vraćeni dok se Izrael ne povuče iz Gaze.