Nenezić: Šaranović poziva Monstat na kršenje zakona, MUP da eliminiše birače iz susjedstva

    6 sati pre 111 pregleda Izvor: pobjeda.me

Poslanik Socijaldemokrata i funkcioner Evropskog saveza Branislav Nenezić saopštio je da izjava ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića u kojoj, na osnovu rezultata popisa, najavljuje reviziju biračkog spiska, nema nikakvog dodira sa realnošću.

Nenezić podsjeća da je Šaranović najavio da će „svaki pojedinačni podatak o biraču biti temeljno analiziran, a onda i provjeren, kako bi se utvrdio osnov upisa u birački spisak“, te da će u bliskoj saradnji sa MONSTAT-om pristupiti analizi podataka dobijenih sprovedenim popisom, a koji su od važnosti za birački spisak Crne Gore.

„Ovim ministar, što nas ne čudi, pokazuje da nije ni pročitao Zakon o popisu stanovništva Crne Gore koji u članu 29 jasno kaže da se individualni podaci i upitnici za popis prikupljeni popisom koriste ISKLJUČIVO u statističke svrhe, te da iste MONSTAT ne može ustupati drugim fizičkim i pravnim licima“, navodi Nenezić.

Podsjeća da je Zakonom takođe definisano da se navedeni podaci ne mogu koristiti u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

„Dakle, i najvećem pravnom laiku je suština jasna – MONSTAT ne smije sa MUP-om podijeliti niti jedan podatak više od onoga koje su podijelili sa građanima, niti se navedeni podaci mogu koristiti za eventualnu reviziju biračkog spiska. Bilo kakav zahtjev ministra Šaranovića ka MONSTAT-u tog tipa, bio bi otvoren poziv direktoru i ostalim odgovornim licima u

MONSTAT-u na kršenje Zakona o popisu stanovništva Crne Gore zbog kojeg bi oni morali odgovarati“, navodi poslanik Socijaldemokrata.

Dodaje da se, s druge strane, nada i vjeruje da će MUP vrlo ozbiljno pristupiti reviziji biračkog smisla u cilju eliminisanja birača iz susjedstva koji na nezakonit način posjeduju državljanstvo Crne Gore i neke od drugih država i koji, uprkos toj činjenici, nezakonito ostvaruju svoje biračko pravo u Crnoj Gori.

„Kako je Tužilaštvu već predat materijal ovim povodom, vjerujem da će MUP, u saradnji sa Tužilaštvom koja bi, za razliku od ove sa MONSTAT-om, bila zakonita, ukloniti sva lica koja u Crnoj Gori nezakonito ostvaruju biračko pravo, a koja su u velikoj mjeri promijenila ishod izbora u Podgorici i Kotoru, ali i ranije u Nikšiću i mnogim drugim sredinama u Crnoj Gori, svakako uključujući i parlamentarne i predsjedničke izbore“, zaključuje Nenezić u saopštenju.