Ovo su diplome koje donose najviše novca u Americi

    8 sati pre 198 pregleda

Foto: Pixabay –

Izgledi za karijeru, a posebno očekivana zarada tokom života, mogu biti snažan motivator ili prepreka u izboru određenih fakultetskih diploma.

Ne garantuju sve diplome veće zarade tokom života u poređenju sa ulaskom na tržište rada nakon srednje škole—neke diplome mogu koštati više nego što je njihova finansijska korist.

Ova grafika prikazuje prosječni povrat investicije od diplome u SAD-u, na osnovu analize CollegeNPV podataka iz Ministarstva obrazovanja SAD-a i Zavoda za statistiku.

Povrat investicije od diplome predstavlja očekivanu vrijednost diplome tokom života (umanjenu za dugove) u poređenju sa ulaskom na tržište rada nakon srednje škole.

U nastavku pogledajte prosječni povrat investicije za različite diplome u SAD-u.

1

Diplome iz inženjerstva, računarstva i informacionih nauka, matematike i tehničkih nauka su najvrijednije diplome u SAD-u kada se posmatra očekivani životni prihod umanjen za dug, u poređenju sa radom odmah nakon srednje škole bez diplome.

Što se tiče specifičnih programa, diploma iz računarstva sa Univerziteta Harvard zauzima prvo mjesto po povratu investicije, prema podacima CollegeNPV-a.

Diplomci ovog programa mogu očekivati povrat investicije veći od 4 miliona dolara tokom života, sa srednjim prihodom od 256,539 dolara i srednjim dugom od 14,000 dolara.

S druge strane, diplome iz humanističkih nauka, poput vizuelnih i scenskih umjetnosti, teologije i engleskog jezika, spadaju među najmanje vrijedne kada se posmatraju zarade tokom života.

Sa negativnim povratom investicije od oko 39,000 dolara, programi engleskog jezika bilježe i najveći pad broja diplomiranih, sa 32% manje studenata koji završavaju ove programe u poređenju sa deset godina ranije.