Sadržaj olova, arsena, cinka i bora na dječijem igralištu u Skerlićevoj ulici u Pljevljima premašuje maksimalno dozvoljenu koncentracije uz povećan sadržaj policikličnih aromatičnih ugljovodonika

    11 sati pre 415 pregleda Izvor: dan.co.me

Foto: PV Informer-

Sadržaj olova, arsena, cinka i bora na dječijem igralištu u Skerlićevoj ulici u Pljevljima premašuje maksimalno dozvoljenu koncentraciju, a analize su pokazale i povećan sadržaj policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) na toj lokaciji.

– Rezultati analize uzoraka zemljišta uzorkovanog na lokaciji dječijeg igrališta u Skerlićevoj ulici u opštini Pljevlja, kao i na lokaciji Rubeža u Nikšiću, pokazuju povećan sadržaj policikličnih aromatskih ugljovodonika (PAH) u odnosu na normiranu vrijednost – navodi se u Informaciji o stanju životne sredine za 2023. godinu.

U prošloj godini, pored lokacija u Pljevljima i Nikšiću, zemljište je ispitivano i u Beranama, Podgorici, Tivtu, Ulcinj i Žabljaku.

Na lokalitetima Ulcinjsko polje, Tivatsko polje, podgoričko naselje Omerbožovići i nikšićko naselje Rubeža konstatovan je povećan sadržaj hroma ili nikla, a iz Agencije objašnjavaju da je riječ o elementima vezanim u silikatnim frakcijama zemljišta, na osnovu čega se može zaključiti da je sadržaj ovih metala prirodnog porijekla.

U svrhu praćenja potencijalnog zagađenja zemljišta usled emisija iz industrijskih tehnoloških procesa, odnosno sagorijevanja fosilnih goriva u industriji, individualnim i lokalnim ložištima, lani su praćene lokacije u Nikšiću i Pljevljima – naselja Rubeža (okolina Željezare Nikšić) i Komini (okolina TE Pljevlja) i dječije igralište (Pljevlja).

– U zemljištu uzorkovanom u naselju Rubeža evidentiran je povećan sadržaj kadmijuma koji se u određenoj mjeri vezuje za antropogeno porijeklo jer se oko 21 odsto ukupne koncentracije kadmijuma javlja u lako pokretnim frakcijama, što ukazuje da određeni udio kadmijuma u ovom zemljištu najvjerovatnije nije prirodnog porijekla. Rezultati analize uzoraka zemljišta na sadržaj toksičnih i kancerogenih organskih materija pokazuju da je samo na lokaciji Rubeža u opštini Nikšić povećan sadržaj policikličnih aromatskih ugljovodonika (PAH) i PCB, dok je na lokaciji dječijeg igrališta u opštini Pljevlja povećan sadržaj policikličnih aromatskih ugljovodonika (PAH) u odnosu na normiranu vrijednost datu pravilnikom – navodi se u informaciji Agencije za zaštitu životne sredine.

Kada je u pitanju lokacija Rubeža u Nikšiću, smatraju da je uzrok povećanja PAH-ova blizina industrijskog postrojenja Željezare, a na lokaciji dječjeg igrališta u Pljevljima može biti posledica sagorijevanja velikih količina fosilnih goriva u samom gradu, kako malih kotlarnica, tako i individualnih ložišta.

U 2023. godini rađene su analize uzoraka zemljišta u neposrednoj blizini deponija industrijskih postrojenja u opštinama Nikšić i Pljevlja i nije evidentirano nijedno prekoračenje.

Lani je praćeno i moguće zagađenje zemljišta uzrokovano neadekvatnom upotrebom sredstava za zaštitu bilja.

– U 2023. godini, od analiziranih uzoraka prisustvo navedenih grupa hemikalija nije prelazilo limite detekcije za ovu vrstu uzorka, izuzev u Pljevljima, na lokaciji dječijeg igrališta u Skrelićevoj ulici, gdje je koncentracija heksahlorobenzena (HBC) 0.0039 mg/kg – navodi se u informaciji.

Prate sadržaj hemijskih elemenata, toksičnih i kancerogenih materija…

Iz Agencije objašnjavaju da monitoring stanja zemljišta obuhvata praćenje sadržaja hemijskih elemenata u zemljištu (kadmijum (Cd), olovo (Pb), živa (Hg), arsen (As), hrom (Cr), nikal (Ni), fluor (F), bakar (Cu), molibden (Mo), bor (B), cink (Zn) i kobalt (Co)).

Monitoring potencijalnog zagađenja zemljišta obuhvata i praćenje sadržaja toksičnih i kancerogenih organskih materija u zemljištu, odnosno dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci (POPs). POPs hemikalije predstavljaju organska jedinjenja koja su toksična po ljude i ostali živi svijet, prezistentna i bioakumulativna u životnoj sredini, a otporna su na biološku, hemijsku i fotolitičku degradaciju, i time njihovo prisustvo u životnoj sredini dugo vremena ostane nepromijenjeno.

Monitoring obuhvata i analizu zemljišta na sadržaj POPs hemikalija.