Čeka se odluka Ustavnog suda po prigovorima

    4 sata pre 96 pregleda Izvor: dan.co.me

Sedam dana je prošlo od kada se Pokret Naprijed žalio Ustavnom sudu na rješenja Državne izborne komisije kojim su odbijeni prigovori dostavljeni na izborni dan 29. septembra, ali iz ov sudske instance još nijesu zatražili mišljenje DIK-a zbog čega su prigovori odbijeni.

Pokret Vuka Kadića 12. oktobra dostavio je Ustavnom sudu 14 žalbi tražeći ponavljanje izbora na 14 biračkih mjesta – u Tološima, na Zlatici, Maslinama, Zagoriču, Doljanima, Farmacima …

Da Ustavni sud od Državne izborne komisije još nije tražio izjašnjenje na žalbe koje je podnio Pokret Naprijed za „Dan“ je potvrdio Nikola Mugoša, predsjednik DIK-a.

– Ustavni sud nema zakonski propisan rok u kojem je dužan da traži od DIK-a izjašnjenje i dokumentaciju. Kada sud zatraži izjašnjenje, DIK će u zakonskom roku od 24 sata odgovoriti i uputiti dokumentaciju. Nakon toga počinje teći rok Ustavnom sudu od 48 sati u kojoj treba da donese odluku. Nije moguće procijeniti u ovom trenutku kada će ovi postupci biti završeni jer će to zavisiti od dinamike rada i odlučivanja Ustavnog suda. Naime, DIK je po prigovorima odlučila u zakonski vrlo kratkom roku od 24 sata i u potpunosti ispoštovala odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika. Iako DIK ima malobrojnu stručnu službu u kojoj su svega dva pravnika, DIK je i rješenja izradila i dostavila podnosiocima u kratkom roku imajući u vidu da je izborni postupak po svojoj prirodi hitan. U tom smislu DIK je postupila ne samo po zakonu već imajući u vidu i demokratske standarde koji podrazumijevaju što brže rješavanje izbornih sporova – saopštio je Nikola Mugoša.

Filipović: Mijenjati izborno zakonodavstvo

Dok se Ustavni sud ne izjasni o 14 prigovora Pokreta Naprijed, ne mogu biti proglašeni konačni rezultati vanrednih lokalnih izbora u Podgorici održanih 29. septembra, saopštio je Vladimir Filipović, predsjednik Izborne komisije Glavnog grada.
– Ustavni sud nema određen rok (za razliku od IKGG i DIK-a) prema kojem mora da pošalje prigovore na izjašnjenje Državnoj izbornoj komisiji. Potrebne su izmjene izbornog zakonodavstva, da ne bi dolazilo do prolongiranja proglašenja rezultata izbora – saopštio je Filipović.

Nosilac liste Pokreta Naprijed Vuk Kadić kaže da su oni uradili sve u zakonskom predviđenom roku, te da je sada sve na Ustavnom sudu.

–Ustavni sud vjerovatno ima razloge zbog čega se do sada nisu obratili DIK-u. Mi nemamo nikakve informacije ni kada će se obratiti, ni kada će donijeti odluku. Zašto oni do sada nisu donijeli odluku to nije pitanje za nas, nego za njih. Kome odgovara odugovlačenje ja to u ovom trenutku ne bih komentarisao. Mi sigurno nismo ti koji opstruiraju bilo kakav proces, niti želimo da odugovlačimo i opstruiramo. Želimo da Ustavni sud donese odluku onako kako je to po zakonu i da se ponove izbori na biračkim mjestima kako bi rezultati izbora bila volja građana. Smatram da je ovo bitno pitanje, da je svima u interesu da se to završi. Vjerovatno u sudu imaju razloge zbog čega to rade. Moguće da postoje neki objektivni razlozi, a ne želim da sumnjam da postoje neki drugi razlozi za takvu odluku – rekao je Kadić.

Pravnik Boris Marić smatra da rok za odlučivanje po žalbama Pokreta Naprijed mora biti kratak i postupak sproveden do hitnoj proceduri.

–Ovdje imamo shodnu primjenu upravnog postupka kada je odlučivanje Ustavnog suda u pitanju. Ove odluke se moraju donositi u najkraćem mogućem roku, jer od njih zavisi proglašavanje konačnih rezultata i dalji proces konstituisanja vlasti na osnovu tih rezultata. Eventualno odugovlačenje nije dobro, a najčešće se radi o tromosti naših institucija, a može biti i neki vid kalkulacije vremenom donošenja odluke što bi upućivalo na sumnju da postoji politički uticaj. Nadam se ipak, da će Ustavni sud donijeti odluku u narednim danima i time odagnati sve sumnje – saopštio je Marić.