Haški sud odbio da prijevremeno oslobodi Sredoja Lukića, osuđenog za zločine u Višegradu

    5 sati pre 103 pregleda Izvor: RSE/etv.me

Sudski Mehanizam u Hagu saopštio je da je odbio zahtjev Sredoja Lukića, osuđenog za ratne zločine nad muslimanima u Višegradu 1992, da bude prijevremeno oslobođen pošto je izdržao dvije trećine kazne od 27 godina zatvora.

Odbijanje Lukićevog zahtjeva da bude prijevremeno oslobođen, predsjednica Mehanizma Grasijela Gati Santana obrazložila je velikom težinom njegovih zločina i Lukićevim propustom da pokaže dovoljne znake da je rehabilitovan, prenosi Beta.

Lukića je Haški tribunal 2012. pravosnažno proglasio krivim za pomaganje i podržavanje ubistva i spaljivanja najmanje 59 muslimanskih civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992. godine, i ubistava na obali Drine i mučenja u selu Uzamnica.

Osuđen je zbog progona, ubistva i okrutnog postupanja kao zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Dvije trećine kazne Lukić je izdržao 12. septembra 2023.

Iako su je vlasti Norveške, u kojoj Lukić izdržava kaznu, obavijestile da se on primjereno ponaša, sudija Santana naglasila je da dobro ponašanje u zatvoru, samo po sebi, ne može biti znak rehabilitacije osobe osuđene za neke od najgnusnijih međunarodnih zločina.

– Lukić pokazuje veoma ograničeno prihvatanje odgovornosti za zločine za koje je osuđen…On i dalje tvrdi da je nevin i kaže da ima alibi i da ne zna zbog čega je osuđen – konstatovala je predsjednica Mehanizma, citirajući razgovore osuđenika sa psihologom i psihijatrom.

Sudija Santana podvukla je i da je Lukić „vrdao i bio neodređen o zločinima za koje je osuđen“, kao i da „smatra da je pogrešno osuđen“. 

To, kako piše u odluci, ukazuje na manjak iskrenog kajanja i odgovornosti za zločine.

U pritvoru Haškog tribunala Lukić je od 2005. godine, a na izdržavanje kazne u Norvešku je bio upućen 2013.

Zajedno sa Sredojem Lukićem, za zločine u Višegradu, kao glavni počinilac bio je na doživotnu kaznu osuđen njegov rođak Milan Lukić.

Milan Lukić bio je, istom presudom, proglašen krivim i za ubistvo i spaljivanje 60 muslimana u kući naselju Bikavac 26. juna 1992. godine.