DRI: Negativno mišljenje na poslovanje crnogorskih diplomatskih predstavništava u Pekingu, Vašingtonu i Njujorku

    5 sati pre 87 pregleda Izvor: antenam.net

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je negativno mišljenje o usklađenosti poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Narodnoj Republici Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku za 2023. godinu. Ove institucije nijesu poslovale u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, kao ni sa brojnim drugim propisima i internim aktima Ministarstva vanjskih poslova.

Prema izvještaju, koji je objavljen na zvaničnoj stranici DRI, nepravilnosti su utvrđene u vezi s finansijskim poslovanjem ambasada u Pekingu i Vašingtonu, Generalnog konzulata u Njujorku, kao i Stalne misije Crne Gore pri UN. Revizijom su identifikovane nepravilnosti u vođenju evidencije državne imovine, sprovođenju javnih nabavki, korišćenju službenih vozila i popisu pokretnih i nepokretnih stvari.

Pored diplomatskih predstavništava, DRI je dalo uslovno mišljenje i na poslovanje Ministarstva vanjskih poslova, ukazujući na slične nepravilnosti. Izvještaj navodi kršenje propisa o korišćenju državnih vozila, pogrešno vođenje finansijskih izvještaja i nesprovođenje adekvatnih procedura.

Ministarstvo i diplomatska predstavništva su dužni da do 17. novembra 2024. godine dostave DRI akcioni plan za otklanjanje uočenih nepravilnosti, dok se do 17. aprila 2025. očekuje izvještaj o realizaciji preporuka.

Zbog ozbiljnosti utvrđenih nepravilnosti, Izvještaj je proslijeđen Odboru za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, kao i Vrhovnom državnom tužilaštvu radi ocjene, naročito u dijelu koji se odnosi na imovinu Ambasade Crne Gore u Kini.

Finansijske i kadrovske nepravilnosti u Ambasadi CG u Vašingtonu

Izvještaj o radu Ambasade Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, sa sjedištem u Vašingtonu, za 2023. godinu ukazao je na brojne nepravilnosti u radu ove diplomatske misije. Iako je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva vanjskih poslova predviđeno ukupno sedam radnih mjesta za devet izvršilaca u diplomatskim zvanjima, tokom prethodne godine u ambasadi je bilo zaposleno samo pet diplomata. Ove pozicije su bile popunjene sa dva druga sekretara, jednim prvim savjetnikom i dva ministra savjetnika. Do kraja godine, DKP su napustila tri diplomata, a tehnički poslovi, uključujući sekretara i vozača, povjereni su lokalno angažovanom osoblju.

Poseban izazov predstavljala je situacija sa računopolagačima. Tokom godine, tri različite osobe su obavljale ovu funkciju, iako nije bilo formalnih rješenja o njihovom imenovanju. To je suprotno važećim propisima Ministarstva vanjskih poslova. Nije bilo ni pravilne primopredaje dužnosti, što je dodatno zakomplikovalo proces, a poslovne knjige i evidencije su vođene u američkim dolarima, valuti zemlje prijema. Međutim, ambasada nije dostavljala potrebnu dokumentaciju u predviđenim rokovima, što je prekršaj člana 17 Internog pravilnika o finansijsko-materijalnom poslovanju diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Budžet ambasade za 2023. godinu iznosio je 486.284,11 USD, ali predlog ovog budžeta nije bio potpisan niti zaveden u službenoj evidenciji. Popis imovine ambasade takođe je ukazao na kašnjenja i nepravilnosti. Popis, koji je trebao biti završen do 24. januara 2024. godine, okončan je tek 13. marta. Vrijednost osnovnih sredstava ambasade na kraju 2023. godine iznosila je 61.827,09 eura, ali je utvrđeno da poslovne knjige nijesu uključivale nekretninu, odnosno zgradu ambasade. Osim toga, nije postojala potpuna evidencija o amortizaciji imovine u skladu sa pravilima Ministarstva.

U izvještaju se navodi i da je krajem 2022. godine nabavljeno službeno vozilo putem lizinga, čija je vrijednost bila 60.590,00 USD. Vozilo je kupljeno na period od tri godine. Na kraju 2023. godine, ambasada je imala neizmirene obaveze u iznosu od 1.142,00 USD, koje su se odnosile na usluge grijanja i transport namještaja, ali nije redovno dostavljala mjesečne izvještaje o ovim dugovanjima.

Finansijski izvještaji pokazuju da je ambasada na kraju godine imala na raspolaganju 21.746,64 USD na redovnom žiro računu, dok poseban račun za naplatu konzularnih prihoda nije bio otvoren. Sve navedene nepravilnosti ukazuju na potrebu za boljom organizacijom i vođenjem poslovanja, kako bi se poslovanje ambasade u narednom periodu odvijalo u skladu sa važećim propisima i smjernicama Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Ozbiljne nepravilnosti u zapošljavanju u Ambasadi CG u Pekingu

Državna revizorska institucija Crne Gore je u svom izvještaju za 2023. godinu ukazala na ozbiljne nepravilnosti u radu Ambasade Crne Gore u Narodnoj Republici Kini sa sjedištem u Pekingu. Revizija je obuhvatila pitanja zapošljavanja, vođenja poslovnih evidencija i evidencije imovine, te proces primopredaje dužnosti.

Prema Pravilniku iz 2022. godine, u Ambasadi je sistematizovano osam radnih mjesta, dok je novim Pravilnikom iz januara 2024. taj broj smanjen na sedam, ukidajući poziciju sekretara za ekonomsku diplomatiju. Tokom 2023. godine, ambasada nije imala ambasadora, a funkciju šefa predstavništva obavljala je otpravnica poslova. Iako je pravilnik jasno definisao uloge, revizija je utvrdila da je II sekretar obavljao poslove računopolagača, vođenja konzularnih knjiga i evidencija o prihodima, što predstavlja preopterećenje i mogući rizik po efikasnost i transparentnost.

Ambasada je vodila poslovne knjige u skladu s propisima, uključujući evidenciju konzularnih prihoda i povraćaja PDV-a, ali pomoćne evidencije o obavezama nijesu vođene, iako su obaveze izmirivane redovno. Revizija je konstatovala da su poslovne knjige potpisivali računopolagač i otpravnica poslova, ali su pojedine knjige bile nepotpuno potpisane, što narušava administrativnu kontrolu.

Ambasada je planirala budžet od 422.100 eura, ali je nadležno ministarstvo dostavilo odobrene godišnje iznose bez posebne korekcije za ambasadu. Ovaj nedostatak u informisanju otežava precizno planiranje i trošenje budžeta u ambasadi.

Komisija za popis imovine nije poštovala pravila o razdvajanju dužnosti jer su lica zadužena za imovinu učestvovala u popisu, što stvara potencijalni sukob interesa. Takođe, popisne liste nijesu bile u skladu sa propisanim obrascima, što je otežavalo praćenje stanja imovine. Revizija je otkrila manjak određene opreme koja datira iz ranijih godina, uključujući opremu nabavljenu za bivšu rezidenciju ambasadora, za koju nijesu dostavljeni dokazi o nabavci. Takođe, izvještaji o popisu iz ranijih godina su ukazali na niz nepravilnosti koje nijesu riješene, a utvrđeno je da postoji značajan broj opreme u lošem stanju. 

Nije izvršena pismena primopredaja dužnosti između prethodnog i sadašnjeg otpravnika poslova, iako je to obaveza prema pravilima o finansijsko-materijalnom poslovanju. Ovo predstavlja ozbiljno kršenje propisa jer otežava praćenje imovine i odgovornosti u ambasadi.

Ambasada Crne Gore u Kini je dužna da, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, preduzme korake za otklanjanje uočenih nepravilnosti, uključujući usklađivanje evidencija imovine i pravilnu primopredaju dužnosti.

Finansijske nepravilnosti i u Generalnom konzulatu CG u Njujorku

Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova iz jula 2022. godine i izmjenama Pravilnika iz oktobra 2023. godine, Generalni konzulat Crne Gore u Njujorku trebalo je da ima ukupno sedam izvršilaca: generalni konzul, tri konzula, jedan vicekonzul, samostalni referent i viši namještenik. Međutim, izvještaj za 2023. godinu pokazuje da je u ovom diplomatskom predstavništvu tokom godine bilo angažovano samo troje službenika. Ambasador Zoran Janković bio je privremeno raspoređen u Generalni konzulat na šest mjeseci, počevši od 1. oktobra 2022. godine, s mogućnošću produženja do godinu dana. Njegov mandat je prestao po isteku šest mjeseci. U Konzulatu su bili raspoređeni konzul (I savjetnik) i vicekonzulka (II sekretarka), dok su poslovi tehničke sekretarke, higijeničarke i vozača povjereni lokalno angažovanom osoblju.

Konsolidacija kadrova nije izvršena u potpunosti prema planu. Zaposleni koji su bili angažovani na ovim pozicijama nastavili su rad uz obnavljanje ugovora na određeno vrijeme, a Ministarstvo vanjskih poslova dalo je prethodnu saglasnost za ove promjene. Vozač je, međutim, sporazumno raskinuo ugovor 1. juna 2023. godine. Uprkos kadrovskim promjenama, nije bilo novih zapošljavanja tokom revizijskog perioda.

Finansijsko poslovanje je obuhvatalo brojne nepravilnosti. Vicekonzulka je obavljala funkciju računopolagača bez formalnog imenovanja za tu poziciju tokom 2023. godine, a formalno imenovanje računopolagača izvršeno je tek u martu 2024. godine. Poslovne knjige vođene su u skladu sa propisima, ali nije bila osigurana puna transparentnost u vezi s blagajničkim poslovanjem. Tokom 2023. godine, gotovinske transakcije nijesu bilježene u Dnevniku blagajne, već su evidentirane kroz finansijski program. Nakon nadzora diplomatskog inspektora, počevši od januara 2024. godine, Generalni konzulat je osigurao pravilno vođenje ovih evidencija.

Revizijom je utvrđeno da su finansijski izvještaji Konzulata za 2023. godinu potpisani od strane šefa Predstavništva i računopolagača, ali su neki dokumenti, poput dnevnika prometa i mjesečnih salda, potpisani samo od strane šefa, što nije u skladu s propisima Ministarstva. Tokom 2024. godine, evidentiranje transakcija je bilo usklađeno s pravilima, a dokumentacija je pravovremeno dostavljana nadležnim službama Ministarstva.

Konzulat je tokom 2023. godine dostavljao zahtjeve za potrošnju Ministarstvu na mjesečnom nivou, dok su nalozi za isplatu sadržali sve potrebne elemente, uključujući potpis računopolagača od februara 2024. godine. Predlog budžeta za 2023. godinu iznosio je 376.962,39 USD, a Ministarstvo je obavijestilo Konzulat o odobrenim sredstvima dopisom od februara 2023. godine.

Što se tiče imovine, Popisna komisija imenovana je krajem decembra 2023. godine kako bi izvršila popis imovine Generalnog konzulata, ali je revizijom utvrđeno da popisni obrasci nijesu ispunjavali sve zakonske zahtjeve. Izvještaj o popisu prikazao je imovinu Konzulata sa sadašnjom vrijednošću od 2.913,65 USD, dok su neizmirene obaveze iznosile 0,00 USD.

U zaključku, izvještaj sugeriše da Generalni konzulat u Njujorku mora unaprijediti svoje knjigovodstvene prakse i uskladiti popis imovine s propisima, dok kadrovska pitanja zahtijevaju dalju pažnju i bolju organizaciju kako bi se izbjegli budući problemi u radu predstavništva.