Viši sud: Raonić nezakonito reizabran za generalnog direktora RTCG

    4 sata pre 115 pregleda Izvor: etv.me

Viši sud u Podgorici potvrdio je odluku Osnovnog suda prema kojoj je Boris Raonić nezakonito reizabran za generalnog direktora Javnog servisa, saznaje portal ETV. Time je potvrđeno da Savjet RTCG nije sproveo prethodnu pravosnažnu presudu o nezakonitom izboru Raonića iz 2021. godine.

Drugostepenu presudu donijelo je vijeće sastavljeno od predsjednika, sudije Milorada Marotića i članova Marka Blagojevića i Marije Bošković, a po tužbi Srđana Čovića koji je tužio Javni servis zbog nezakonitog imenovanja Raonića 1. juna 2023 godine.

Ovo je druga po redu drugostepena presuda po kojoj je Raonić nezakonito imenovan za generalnog direktora u junu prošle godine.

Sud je, odlučujući o tužbi Nikole Markovića, u aprilu donio presudu kojom je poništena kao nezakonita odluka RTCG o imenovanju Raonića.

U presudi od 30. aprila, po tužbi Čovića, Osnovni sud je konstatovao, a Viši sud potvrdio da osporena odluka o imenovanju Raonića ne sadrži obrazloženje koji kriterijumi su prevagnuli u njegovu korist, u odnosu na ostale kandidate.

– I po ocjeni ovog suda, nasuprot žalbenim navodima, odluka o imenovanju generalnog direktora tuženog od 1. 6. 2023. suprotna je odredbi čl. 29 st. 1 tačka 2 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG kojom je propisano da članovi Savjeta ne mogu biti lica koja bira, imenuje ili postavlja predsjednik Crne Gore, Skupština i Vlada… Kako je Boris Raonić, u momentu prijave na predmetni oglas od 17. 6. 2021. godine bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), to isti nije mogao biti izabran na mjesto generalnog direktora RTCG, jer je za ocjenu ispunjenosti uslova oglasa relevantno stanje koje je aktuelno u momentu raspisivanja oglasa. U suprotnom bi se obesmislilo prikupljanje oglasne dokumentacije i utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa tom dokumentacijom – navedeno je, pored ostalog, u presudi koju potpisuje predsjednik Vijeća sudija Milorad Marotić.

Sudovi su već konstatovali da Boris Raonić, na dan raspisivanja konkursa u junu 2021. godine, pa i 6. avgusta iste godine kada je izabran za direktora, nije ispunjavao uslove koji se tiču radnog iskustva, shodno članu 50 Zakona o javnom emiteru.

Utvrđeno je da je Raonić diplomirao na Pravnom fakultetu 2018. godine, te da je jasno da nije ispunjavao uslov koji se odnosi na deset godina radnog iskustva u nivou kvalifikacije VII1 nivoa obrazovanja.