Ječmenica reagovao na pojašnjenje vlasnika i direktora beogradske  firme „Korkovado“ Dejana Stanojkovića,oko nabavke bagera za pljevaljsku Čistoću

    5 sati pre 686 pregleda Izvor: PV Informer

Saša Ječmenica,bivši direktor lokalnog komunalnog preduzeća Čistoća  je uputio predsjedniku opštine Pljevlja prijavu nepravilnosti u postupku javne nabavke koje ukazuju na korupciju iznoseći „osnovane sumnje da su odgovorno lice u Čistoći Gordana Lekić i pojedini članovi Odbora direktora Čistoće umješani u koruptivne radnje u postupku  javne nabavke bagera“. Ječmenica tvrdi da je Čistoća nabavila mašinu čija je ugovorena cijena 40 odsto veća od zvanične  ponude iste firme od 26. Septembra 2023. godine.

On je zatražio od predsjednika opštine Daria Vraneša , da prije procesuiranja pred nadležnim državnim organima, predstavnicima NVO i relevantnih međunarodnih organizacija,  obezbijedi zakonitost u postupanju po osnovu njegove prijave.

Vlasnik i direktor beogradske  firme „Korkovado“ Dejan Stanojković prethodnog dana je u prostorijama komunalnog preduzeća Čistoća u obraćanju medijima demantovao tvrdnje bivšeg direktora Čistoće Saše Ječmenice, da u nabavci bagera-gusjeničara od 9 tona, putem javnog tendera opštinskog preduzeća „Čistoća“,  ima bilo kakvih  koruptivnih radnji. Stanojković je kazao da  se prošlogodišnja ponuda od 86.500 evra, koju je dobio od njihove firme, odnosila na osnovni model mašine, koja može samo da kopa,a da je cijena veća zbog dodatne opreme, dok je osnovna cijena ista.

Na iznesene tvrdnje vlasnika i direktora beogradske  firme „Korkovado“ Dejana Stanojkovića, objavljujemo dobijeno reagovanje Saše Ječmenice, bivšeg direktora Čistoće integralno:

„Poštovani gospodine Stanojkoviću,

Najprije želim istaći da poštujem Vaš napor da dođete u Pljevlja i vanistitucionalno pokušate da amortizujete negativne posledice ovog tenderskog postupka vođenog po uigranoj recepturi šavničke organizovane kriminalne grupe koja je centar svog djelovanja prebacila iz Rudnika uglja AD u DOO Čistoća Pljevlja kroz novoformiranu ćeliju grupe.

Ono što Vam zasigurno nisu rekli prilikom posjete, je činjenica da u svojoj karijeri imam  šestogodišnje iskustvo Izvršnog direktora Društva koje je naručilac predmetne radne mašine, i iskustvo Glavnog administratora opštine Pljevlja, čiji je osnovni posao da prati zakonitost  rada organa i službi lokalne samouprave, pa i tenderske postupke.

U svom radu sam pratio i tenderske postupke mnogo veće vrijednosti od ovoga, ali se nikada nije desilo da 1/3 ugovorene cijene bude vantržišna, odnosno iznad tržišne vrijednosti. Rekorder u vantržišnim nabavnim cijenama do sada je bio Rudnik uglja AD Pljevlja u tenderskim postupcima koji su sprovođeni kroz pregovaračke postupke bez javnog oglašavanja i bez pribavljenog mišljenja nadležnog Ministarstva u skladu sa članom 56 Zakona o javnim nabavkama. Dodao bih i već čuvenu nabavku dampera.

Specifičnost postupka nabavke bagera točkaša od strane DOO Čistoća koji se vodi pod šifrom 78029 je činjenica da je Vaša firma meni dostavila zvaničnu ponudu  za predmetnu mašinu krajem septembra 2023.godine na iznos od 86.500 € + pdv, a da su šavničani istu ugovorili za 120.000 + pdv. Uvjeren sam da se radi o istoj radnoj mašini i da je ćelija OKG tražila i izvršila „nadodavanje“ na tržišnu cijenu u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu budžetskih sredstava opštine Pljevlja.

Da činjenice koje navodite o dodacima na mašinu nisu tačne najbolje govore sledeći podaci:

  • U ponudi od septembra 2023. godine navodite da predmetnu radnu mašinu posjedujete na lageru i dajete kratak rok isporuke, a uporedno navodite primjer o prodaji iste takve mašine prije 18 mjeseci. Dakle, između dvije ponude nije bilo prodaje ove unikatne mašine koja bi služila za primjer, što upućuje da je u pitanju ista mašina iz ponude iz 2023. godine.
  • Generacija motora stage 3 u pogledu emisije izduvnih gasova prisutna je i kod mašine koja je ponuđena u septembru 2023. godine, a imajući u vidu uvozna ograničenja za stage 2 motore (8.000 eura)
  • Tenderskom dokumentacijom nije traženo da obezbedite besplatan servis van garantnog roka – te je nejasno zašto i da li nudite u vašoj ponudi 8 servisa po 900 eura (7.200 eura) i time rizikujete da neko drugi dobije tender za stavku koja vam uvećava ponudu, a uz to servis na taj način nije besplatan. Drugim rječima ako ste iskazali ovo kao posebnu stavku u ponudi, Vaša ponuda ne odgovara tenderskoj dokumentaciji.
  • Klima na predmetnoj mašini takođe nije tražena tenderskom specifikacijom, te vi dodatno  uvećavate vašu ponudu bez trgovačke logike za 5.000 eura, i rizikujete nekonkurentnost iste (ili je klima u radnoj mašini standard za 2023. godinu). Takođe, ako ste posebno iskazali ovu stavku u vašoj ponudi, ponuda nije u skladu sa uslovima tendera.
  • Takođe, hidraulična crijeva i brze spojke su standrad za proizvodnju radnih mašina u 2023. godini, te je upitno da li se uopšte ovi modeli proizvode bez istih, uz napomenu za javnost da su u pitanju hidroulična crijeva  a ne dodaci za mašinu, te da je malo vjerovatno da ste ponudili tada „apsolutno beskorisnu mašinu“ kao što sami kažete.
  • Konačno, transportni troškovi – kažete da su povećani za 5.000 eura, pod uslovom da to nije mašina koja je nuđena u septembru 2023. godine i da mašina stiže rutom preko Crvenog mora, te da je ista stigla u Evropu nakon početka napada Huta u Adenskom zalivu.

Gospodine Stanojkoviću, ne vidim Vašu krivicu što ste se našli u ovoj situaciji, niti moju što sam kao referent za imovinu u ovom Društvu reagovao 14.10.2024.godine podnoseći prijavu u skladu sa Zakonom na radnje koje ukazuju na to da šavnička OKG pokušava ostvariti protivpravnu imovinsku korist ugovarajući nesrazmjerno veliku cijenu (120.000 eura) za radnu mašinu koja u Kini košta oko 40.000 eura.

Reagovao sam institucijalnim putem i uvjeren sam da će državne institucije, obratiti pažnju na sve nelogičnosti Vaše izjave za medije i ponude van tražene tenderske dokumentacije koje su neracionalno povećale cijenu radne mašine, kao i utvrditi činjenicu da li je predmet nabavke stigao u Evropu Sueckim kanalom ili oko Afrike.

 Neshvatljiv je pokušaj dezavuisanja javnosti, na ovakvu opasnu pojavu očigledne korupcije koja je potvrdila djelovanje grupe u dužem vremenskom periodu. Pustimo da državni organi u pokrenutom postupku daju konačnu riječ i otklone svaku sumnju koja ukazuje da će se šteta na vozilu Rudnika uglja AD nadoknaditi iz uvećane cijene radne mašine koja je isporučena DOO Čistoći, a  time i na teret građana Pljevlja.

Ukoliko će se razlika u cijeni koristiti za naknadu materijalne i nematerijalne štete oštećenom u saobraćajnoj nezgodi, plaćanje čistarine za  porodični stambeni objekat izvršnog direktora DOO Čistoće, zakonski povraćaj sredstava otpremnine uzete u DOO Vodovod… spreman sam povući prijavu od 14.10.

Na kraju bih zaključio, Gospodine Stanojkoviću, najmanje ste Vi ovde odgvorni i nadam se Vašem ponovnom dolasku u Pljevlja, u što kraćem roku, kako bismo zajedno svjedočili o saznanjima vezanim za djelovanje šavničke organizovane kriminalne grupe u privrednom poslovanju.

Pustimo da se postupak odvija po zakonom predviđenoj proceduri“.