Mehanizacija RUP-a skoro završila poslove na iskopu novog korita rijeke Ćehotine u dužini od oko 2,5 km

    6 sati pre 1350 pregleda Izvor: PV Informer

Nemanja Laković, Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja je u vezi sa pitanjima postavljenim iz redakcije portala „PV Informer-a“,a koja su se odnosila na dinamiku izvođenja radova na izmještanju korita rijeke Ćehotine u okviru površinskog kopa „Potrlica“, informisao javnost o aktivnostima vezanim za ovaj izuzetno značajan projekat, koji je od šireg društvenog i ekonomskog značaja.

Foto: PV Informer

Laković navodi da je projekat izmještanja toka rijeke Ćehotine projekat od najvećeg državnog značaja, jer bez stabilnog rada Rudnika uglja i TE nema ni energetske stabilnosti Crne Gore. Ovaj projekat se mora završiti u koordinaciji sa projektom ekološke rekonstrukcije do kraja građevinske sezone 2025. godine.  

Kao što je javnosti već poznato ovo je bio poseban izazov za novi menadžment Rudnika uglja, jer su radovi kasnili zbog dobijanja UT uslova 2019. godine, po kojima projekat nije mogao biti realizovan.  Projekat izmještanja toka rijeke Ćehotine je stavljen po strani i nije mu pristupano na način na koji treba da se pristupa. 

Foto: RUP

Po preuzimanju kompanije, zajedničkom saradnjom Vlade i nadležnog ministarstva koji su shvatili ozbiljnost problema, uspjeli smo da dobijemo dozvolu za izvođenje radova po hitnom postupku. Paralelno sa radovima na iskopu uglja i otkrivci, po dobijanju dozvole krenuli smo i sa radovima na iskopu novog korita rijeke Ćehotine. Vrijednost projekta koji je podijeljen u tri faze je 20 miliona eura, a radovi idu planiranom dinamikom – navodi Laković.

Prva faza, jedna je od najzahtjevnijih djelova projekta, u dužini od 500 metara koja obuhvata prostor od brane Durutovići do izlaska iz brane u okviru koje se nalazi krećnjački masiv. U saradnji sa Rudarskim fakultetom urađen je projekat miniranja, sprovedena javna nabavka i miniranje počinje uz praćenje detaljnih seizmičkih mjerenja. 

Foto: RUP

Druga faza obuhvata iskop korita rijeke u dužini od 2,5 km. Do sada je mehanizacija RUP-a skoro završila poslove na iskopu novog korita rijeke Ćehotine, što će dovesti do značajnih ušteda u odnosu na projektovanu cijenu i vrijeme završetka radova. 

Treći faza projekta je uliv u korito rijeke Ćehotine. Na tom djelu u rudniku su imali izuzetno zahtjevne poslove izmještanja nadzemne i podzemne infrastrukture. Upravo su krenuli u betoniranje pomenutog dijela korita, a 30 odsto armature na kompletnom projektu biće ugrađeno u okviru ove treće faze. Na pomenutim pripremnim radovima angažovana je mehanizacija RUP-a, kako zbog uštede vremena prilikom izvođenja radova, tako i finansijskih ušteda u okviru projekta. 

Laković takođe navodi da je bitno pomenuti da su u Rudniku počeli sa tenderskim procedurama za ostale radove na ovom projektu i posle detaljnog usklađivanja projekta nadaju se brzom odabiru izvođača za preostale radove.