Grejanje u Srbiji najjeftinije na drva, najskuplje na struju

    5 sati pre 165 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com

Korišćenje drveta trebalo bi da obezbedi najjeftinije grejanje stambenog prostora u Srbiji u grejnoj sezoni 2024/2025. godina, pokazala je analiza Agencije za energetiku Republike Srbije.

Računica Agencije za energetiku Republike Srbije odnosi se na grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na temperaturi od 20 Stepeni Celzijusa 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni. Da bi se zagrejao ovaj prostor potrebna je energija od oko 9.000 kilovat-sati (kWh), uz to da je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji 150 kWh/m2.

Pri analizi troškova energije za grejanje AERS je uzimao u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

„Pri izboru načina grejanja, tražite pomoć stručnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji“, savetovao je AERS građanima Srbije.

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni, ali prema cenama iz prve polovine oktobra 2024, imaće, kako kažu u Agenciji,  domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama.

grejanje najjeftinije zima drvo struja

To je, na primer, 6.430 dinara po kubnom metru. I ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto. Njihov ceh za grejanje ove zime biće 53.000 dinara.

Značajno veće troškove, 85.700 dinara, će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, sa, na primer, cenom od 8.800 dinara i imaju peći niže efikasnosti. U odnosu na prethodnu grejnu sezonu, cene ogrevnog drveta su niže 5-7 odsto.

Domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, imaće troškove od 65 hiljada dinara, što je, prema računici AERS-a, u poređenju sa prethodnom grejnom sezonom manje 23 odsto.

Troškovi grejanje korišćenjem prirodnog gasa ove grejne sezone su isti kao i prethodne, iznose 59.500 dinara što je za samo 6,5 hiljada dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta. Korišćenje uglja koštaće 75.300-77.700 dinara, zavisno od vrste uglja.

Troškovi za struju zavise od toga šta se i kako koristi

Ceh grejanja na struju, za mnoge omiljeni, ali i najlakši način grejanja, zavisiće koja se grejna tela i kako koriste. U AERS-u tvrde da troškovi grejanja električnom energijom ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodnu grejnu sezonu.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju i to će biti najskuplji vid grejanja o ovoj grejnoj sezoni, pokazala je računica Agencije.

Domaćinstva koja koriste propan butan gas i lož ulje, za nabavku energenata koja je potrebna za grejanje moraju izdvojiti oko 137.000 dinara za lož ulje i 165.000 dinara za propan butan gas. U odnosu na prethodnu godinu cena lož ulja je smanjena 21 odsto, dok je cena propan butan gasa veća oko šest odsto.