„Detaljno analizirati da li treba ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka“

    6 sati pre 196 pregleda Izvor: gradski.me

Iako bi se ponovnim uvođenjem vojnog roka ojačala Vojska Crne Gore i kapaciteti države da odgovori na razne krizne situacije, kako je naglašeno, mladi ljudi moraju biti edukovani i svjesni da taj poziv osim odgovornosti donosi i veliki rizik.

„S obzirom da se vojska angažuje u odbrani države sa spoljnim prijetnjama, takođe i u kriznim situacijama u zemlji, poput poplava, i svih ostalih katastrofa. U svakom slučaju nosi ogorman rizik“, smatra načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, Mitar Klikovac.

Predsjednik Sindikata odbrane i vojske Crne Gore Emil Halimović smatra da je potrebna detaljna analiza prije odluke o vraćanju vojnog roka. Mora se, kaže, procijeniti sa koliko godina su mladi zreli za služenje vojnog roka.

„Kojom dinamikom treba da služe vojni rok, na koliko mjesta bi se stovorili kapaciteti, na sjeveru, u kojoj kasarni na sjeveru… Sigurno bi morali da imamo četiri lokacije po mojoj slobodnoj procjeni i ti troškovi nisu mali. Treba napraviti balans koliko šta košta, i šta se time dobija. Da bi se napravila prava odluka“, poručio je Halimović.