Nova anketa uoči izbora u SAD: Pogledajte kako stoje Haris i Tramp

    4 sata pre 272 pregleda Izvor: dan.co.me

Demokratska potpredsjednica SAD-a Kamala Haris ima tri procenta prednosti u odnosu na republikanskog protivkandidata na predsjedničkim izborima Donalda Trampa – 45 u odnosu na 42 posto, pokazala je nova anketa Rojtersa i Ipsosa.

Haris ima i tri postotna boda prednosti kod birača koji će vjerojatno izaći na izbore njih 47 posto je za demokratkinju, a 44 posto za republikanca. Standardna greška ankete iznosi oko 4 procenta, piše Rojters. 

Iako se razlika između dvoje kandidata previše ne razlikuje od istraživanja sprovedenog prije sedam dana, nova anketa pokazuje signale da su birači, posebno demokrate, zainteresovaniji za ovogodišnje izbore u odnosu na one 2020. kad je aktuelni predsjednik Džo Bajden pobijedio Trampa, prenosi Avaz.ba.

Oko 78 posto registrovanih birača ispitanih u trodnevnoj anketi, uključujući 86 posto demokrata i 81 posto republikanaca, rekli su da su „gotovo sigurni“ da će izaći na izbore 5. novembra. Taj je postotak porastao sa 74 posto, koliko je iznosio u anketi provedenoj prije pet godina u gotovo istom razdoblju.

Rojters i Ipsos su preko interneta ispitali 938 Amerikanca širom države, uključujući 807 registrovanih birača.