Policajac tvrdi da se “muvao” sa Podgoričankom, a ne da je hapsio

    5 sati pre 314 pregleda Izvor: DAN/adra.tv

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici preinačilo je odluku sudije za istragu i odredilo pritvor policajcu E.B. zbog sumnje da je protivpravno lišio slobode jednu Podgoričanku. Kao razlog za određivanje pritvora navedena je opasnost od ponavljanja djela.

Sudija za istrage Osnovnog suda u Podgorici Ivana Bečić prethodno je odbila predlog tužilaštva da se odredi pritvor tom policajcu, zaposlenom u sektoru za strance, zbog sumnje da je van dužnosti i protivpravno lišio slobode jednu Podgoričanku. Bečić se pozvala na Zakon o unutrašnjim poslovima, kojim je regulisano pitanje privremenog udaljenja sa rada u slučaju pokretanja krivičnog postupka zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, odnosno zbog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, do pravosnažnog okončanja postupka.

Iz tužilaštva tvrde da je E.B.izvršio krivično djelo koristeći svoja ovlašćenja tako što se legitimisao kao policijski službenik, a onda oštećenoj naložio da izađe iz vozila u kom se nalazila i da sjedne u njegovo vozilo, da bi je zatim odvezao do željezničke stanice u Podgorici, “kojom prilikom je dodirivao po rukama i tražio da joj se pokaže, govoreći da je diskrecija zagarantovana”. Kada je oštećena pristala da s njim razmijeni broj telefona i obećala da će se vidjeti naredne večeri, vratio je do njenog vozila.

Potom je E.B. uhapšen, zadržan i procesuiran od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Advokat Damir Lekić kazao je za “Dan” da je njegov branjenik E.B. 12. oktobra, u 20 časova, sproveden kod sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici po podnijetom predlogu za određivanje pritvora od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, sa predlogom da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, jer kao ovlašćeni policijski služebnik može ponovo da vršenjem zloupotrebe službene dužnosti izvrši isto ili drugo krivično djelo.

“Potpuna diskrecija”

Kako u konkretnom slučaju sud ne raspolaže informacijama da je od strane poslodavca donijeta odluka o suspenziji osumnjičenog sa njegovog radnog mjesta, vijeće je bilo stava da postoji realna mogućnost da on dođe u situaciju da ponovi radnju krivičnog djela koje mu se stavnja na teret, budući da je osnovano sumnjiv da je prilikom izvršenja krivičnog djela iskoristio službenu legitimaciju, navodi se u odluci o određivanju pritvora policajcu.

“Pored navedenog, vijeće je imalo u vidu beskrupuloznost koju je osumnjičeni ispoljio prilikom preduzimanja radnji za koje se osnovano sumnjiči, odnosno, isti je prema sopstvenom kazivanju zaposlen u Upravi policije – Sektor granične policije, a predmetnom prilikom je legitimisao oštećenu jer je vozilo u kojem se nalazila bilo nepropisno parkirano, znajući da se njegova ovlašćenja ne odnose na primjenu Zakona o bezbjednosti javnog saobraćaja, a takođe i ispoljenu dozu bezobzirnosti, koja se ogleda u tome da je osumnjičeni prilikom preduzimanja radnji koje mu se stavljaju na teret oštećenu stiskao u predjelu ruku i privlačio je ka sebi, te joj se obratio riječima: Hoćeš li da ti pokažem nešto, pet minuta, niko neće znati, potpuna diskrecija”, piše u odluci.

Osumnjičeni pred tužiocem nije sporio da je nakon završene smjene, dok je upravljao svojim vozilom, uočio nepropisno parkirano vozilo kojim je upravljala oštećena.

Iako radi u sektoru za strance, pri čemu se njegova ovlašćenja ne odnose na Zakon o bezbjednosti javnog saobraćaja, on je pozvao tu žensku osobu kako bi utvrdio njen identitet i ona, kako je kazao osumnjičeni, možda jeste bila u prekršaju, ali on ne može reći u kojem, osim što možda nije bila vezana sigurnosnim pojasom.

On ne spori ni da je kritičnom prilikom odvezao oštećenu svojim vozilom, pri čemu se prethodno legitimisao kao službeno lice, prikazujući svoju legitimaciju, ali kontekst cjelokupnog događaja on predstavlja kao dobrovoljnost oštećene i obostrano “muvanje”.