Mijušković: Škola će pomoći nadležnim organima u identifikovanju napadača

    1 dan pre 464 pregleda Izvor: pobjeda.me

čenika osmog razreda Osnovne škole „Oktoih“ u Podgorici juče su nakon nastave napali vršnjaci dok se vraćao kući.

Portal ETV sinoć je objavio informaciju da im je majka dječaka kazala da su njenog sina psihički zlostavljali, snimali ga dok su mu skidali jaknu u namjeri da mu uzmu novac, zbog čega je pod stresom završio u Hitnoj pomoći. 

– Jedan dječak je zasigurno učenik 9. razreda OŠ „Oktoih“, drugu djecu ne poznajem. Moj sin pohađa nastavu u ovoj školi od šestog razreda, tako da slabije poznaje ostale učenike, naročito devetog razreda, koji su suprotna smjena – kazala je majka dječaka za portal ETV.

Direktor škole Dragan Mijušković Pobjedi je sinoć potvrdio da se incident dogodio van školskog dvorišta, nekih 500 metara od škole, te da je u grupi napadača bio najmanje jedan učenik devetog razreda te škole.

Direktor Mijušković je rekao da je juče tokom dana konstantno bio u kontaktu sa roditeljima, te da će se sastati danas.

On je kazao da ga je razredni starješina odjeljenja u koje ide dječak pozvao juče oko 15 časova i kazao mu da ga je pozvala majka koja je prijavila napad. Dječak nije identifikovao grupu napadača.

 S obzirom na to da se incident dogodio van školskog dvorišta, roditelji će napad prijaviti i policiji.

 Mijušković je kazao da će učiniti sve da identifikuju napadače. Kazao je i da je dječak koji je žrtva napada primjeran učenik i da nikada nije pravio bilo kakve probleme.

Majka dječaka je kazala da je u javnost izašla sa detaljima nemilog događaja jer želi, kako kaže, da upozori na alarmantnu situaciju u društvu i porast vršnjačkog nasilja. Poručuje da će ići do kraja i krivično goniti napadače.

– Moj sin je jako miran dječak i odgovorno tvrdim da nije izazvao napad. Sigurno neće ostati na ovome, pojedinačno ću ići sa krivičnim prijavama. Ovome se mora stati na kraj – poručila je majka napadnutog dječaka.

 Crnu Goru već nekoliko godina potresa talas nasilja među maloljetnicima. Jedan od posljednjih incidenata je i najteži, kada su u barskoj gimnaziji,,Niko Rolović“ sedamnaestogodišnjaka godinu dana stariji mladići izboli nožem, zbog čega je završio sa teškim povredama. Ovo, iako se radi o maloljetnom i tek punoljetnim licima, nije vršnjačko nasilje, već je pokušaj ubistva, što je kvalifikovao i tužilac.

Nekoliko dana nakon toga, iz Kotora je prijavljen slučaj vršnjačkog nasilja, kada su roditelji dječaka prijavili policiji fizičko i psihičko nasilje koje je trajalo duže vrijeme.

 Tokom prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 114 slučajeva raznih oblika vršnjačkog nasilja u školama i školskim dvorištima u Crnoj Gori.

U informaciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), koja je tada dostavljena Vladi, 61 slučaj odnosio se na vršnjačko nasilje (fizičko,verbalno, sajber) u osnovnim školama, a srednjoškolci su učestvovali u 53 incidenta. 

Prema istraživanju koje je sproveo Zavod za školstvo 2023, tokom školske 2022/23. godine 17 odsto učenika u školama bilo je izloženo nekom obliku nasilja od strane vrašnjaka i istovremeno označava prosječnu rasprostranjenost nasilja u svim školama u Crnoj Gori.

– Nasilje u pojedinim školama rasprostranjeno je u procentu 7,5 odsto, a u drugim školama četiri puta je veće – 27,3 odsto – pokazuje istraživanje.

 Prema podacima MPNI, nasilje je najviše rasprostranjeno među učenicima osnovnih škola od VI do IX razreda (21,9 odsto), a zatim među učenicima trogodišnjih srednjih stručnih škola (17,7 odsto). Nasilje je najmanje rasprostranjeno među učenicima četvorogodišnjih škola, od kojih u srednjim stručnim školama -14,8 odsto, a u gimnazijama – 13,9 odsto.

 A da nasilje ne jenjava govori i statistika iz prethodnih godina.

 Za prethodne dvije školske godine evidentirano je 356 slučajeva nasilja i 30 vandalizma u crnogorskim školama, pokazuje završni izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama sa kojeg je Vlada skinula oznaku tajnosti prošle godine. 

Zabilježen je 191 slučaj nasilja u osnovnim školama i 97 u srednjim u školskoj 2019/20. godini. U školskoj 2020/21. godini evidentirano je 47 slučajeva nasilja u osnovnim školama i 21 slučaj nasilja u srednjim školama. Vršnjačkog nasilja je bilo u 35 slučajeva u osnovnim školama, a u srednjim 14.