Kaluđerović: Žene na selu nevidljive heroine Crne Gore, ne smiju ostati prekrivene tišinom

    6 sati pre 128 pregleda Izvor: gradski.me

Žene na selu su one koje me inspirišu svaki dan. Njihove ruke rade bez predaha, a njihova snaga nosi našu zajednicu, tiho ali uporno. Moj zadatak, kao žene i kao poslanice, jeste da danas, na Međunarodni dan žena na selu, kažem ono što se nikada nije čulo u Crnoj Gori– one su izgradile Crnu Goru, kazala je Slađana Kaluđerović, poslanica Socijalističke narodne partije.

“Svjedočim pričama da su žene na selu bile te koje su upravljale domaćinstvom, radile na poljima, čuvale djecu i brinule o svima, a rijetko su dobijale zahvalnost koju zaslužuju. Znam koliko je težak njihov rad. Znam koliko su odricanja uložile da bi njihova djeca imala bolji život. Njihov napor, rad i uspjeh i danas su nevidljivi. Znam da je njihov doprinos neizmjeran! Odrasla sam slušajući priču “Vile sa Durmitora”. Kroz istoriju, hrabre žene sa sela su tokom ratova čuvale porodice dok su muškarci bili na frontu. One su stvorile našu istoriju, one su gradile našu budućnost. Danas, žene sa sela, i nasljednice koje će doći posle njih, nastavljaju da rade bez pauze, u teškim uslovima, bez priznanja i podrške”, navela je Kaluđerović

Kako je dodala, moderne žene, one koje žive u gradu, ali i njihovi sinovi, očevi nisu svjesni njihovog svakodnevnog tereta.

“Uživamo zahvaljujući njima, a one i dalje rade, u tišini, dok naše društvo prelazi preko njihovih napora kao da su nevidljive. Ali ja ih vidim i vjerujem da ćemo ih od danas svi vidjeti. Vidim svaku ženu koja dan započinje prije svitanja, koja brine o svojoj porodici, drži je na okupu, dok ćuteći nosi teret sela na svojim plećima”, kazala je Kaluđerović.

Kao poslanica i žena koja vjeruje u socijalnu pravdu, stoji uz ove žene.

“One zaslužuju mnogo više od riječi – zaslužuju bolji život, zaslužuju poštovanje, zaslužuju našu brigu. SNP će pripremiti posebne mjere za žene sa sela kroz podršku koja im je potrebna. Bolja podrška kroz socijalne programe, lakši pristup zdravstvenoj zaštiti, ekonomska sigurnost koja im je neophodna”, navodi Kaluđerović.

Podsjeća i na amandman na Zakon o popisu poljoprivrede 2024. godine, koji je predala i koji je usvojen u Skupštini Crne Gore, zahvaljujući kojem je osigurano uvođenje rodne perspektive u popis poljoprivrede, čime se omogućava bolje razumijevanje učešća žena u poljoprivredi, što može dovesti do boljeg planiranja i raspodjele resursa, ali i praćenje napretka ostvarivanja rodne ravnopravnosti u poljoprivrednom sektoru.

“Žene sa sela ne traže mnogo, a dale su sve, svojim roditeljima, muževima, ćerkama i sinovima. Zato je naša odgovornost da stvorimo društvo u kojem one neće morati da nose sve na svojim leđima. Njihove priče ne smiju ostati neispričane, njihov rad ne smije ostati prekriven tišinom. Na Međunarodni dan žena na selu, zahvaljujem se svim ženama koje nikada ne staju, koje u tišini grade naše selo, našu zemlju, našu Crnu Goru. One su naše nevidljive heroine i ja ću se boriti da budu vidljive i podržane. Jer njihova snaga je snaga svih nas”, poručuje Kaluđerović.