Izrael bombardovao školu UN-a u Gazi gdje je planirana vakcinacija protiv dječje paralize

    3 sata pre 83 pregleda Izvor: Agencije/pobjeda.me

Foto: Pixabay –

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da su izraelske snage bombardovale školu UNRWA u koju su se sklonili raseljeni Palestinci u izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnom dijelu Gaze. Ubijene su 22, a ranjeno 80 osoba. Saopšteno je i da se u školi UNRWA nalazi dio gdje je bila planirana vakcinacija protiv dječje paralize.

U saopštenju se precizira da su raseljeni Palestinci bili meta napada u dvorištu bolnice Al-Aksa i škole UNRWA u Nuseiratu. Istaknuto je da se u školi UNRWA u Nuseiratu nalazi i dio gdje je bila planirana vakcinacija protiv dječje paralize.

Direktorka komunikacija UNRWA-e Žilijet Tuma je navela da je zbog napada otkazana vakcinacija protiv dječje paralize koja je bila planirana za danas.

Bio je najavljen drugi krug vakcinacije protiv dječje paralize za više od 500.000 djece u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze ranijeje saopštilo da je pokrenulo drugu fazu vakcinacije protiv dječje paralize na ratom razorenoj teritoriji.

Vakcinacija je počela u septembru pošto je u Gazi registrovan prvi slučaj dječje paralize za 25 godina. Obolio je desetomjesečni dječak, kojem je sada paralizovana jedna noga.

Zdravstveni radnici su uspjeli da prvom dozom vakcinišu oko 560.000 djece, uprkos nizu izazova, uključujući nastavak borbi, narušavanje reda i zakona i veliku štetu pričinjenu na putevima i infrastrukturi.

Svjetska zdravstvena organizacijaje saopštila da su poštovane humanitarne pauze uspostavljene zbog vakcinacije.