Stomatologe će imati 57 škola

    5 sati pre 135 pregleda Izvor: dan.co.me

Foto: Pixabay –

Potpisan je ugovor sa izvođačem radova na adaptaciji prostora za uvođenje stomatoloških ambulanti u 57 škola, vrijedan 995.000 eura, a radovi bi trebalo uskoro da počnu, kazali su “Danu” iz Ministarstva zdravlja (MZ).

Iz tog resora ističu da je u pripremi tender za opremu, a planirani budžet za tu stavku iznosi 1,16 miliona eura.

– U okviru ovog projekta predviđeno je uvođenje stomatološke zdravstvene zaštite u 57 škola koje imaju adekvatne prostorne kapacitete za formiranje stomatoloških ordinacija. Nažalost, određeni broj obrazovnih ustanova, prvenstveno u južnoj i centralnoj regiji, nema zadovoljavajuće kapacitete za adaptaciju ovih ordinacija. Važno je naglasiti da je pružanje stomatološke zdravstvene zaštite djeci već omogućeno kroz model privatno-javnog partnerstva između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih stomatoloških ordinacija, tako da će sva djeca i dalje imati pristup stomatološkim uslugama. Ipak, značajno je da se uspostavi dodatna mogućnost kroz javni zdravstveni sistem, što će doprinijeti većem profesionalnom razvoju stomatologa i boljem izjednačavanju sa izabranim ljekarima – rekli su “Danu” iz Ministarstva zdravlja.

Proces vraćanja stomatologa u škole, kako su dodali, već je u toku.

–Tender za izbor izvođača radova uspješno je realizovan. Njegova vrijednost iznosi 995.000 eura bez PDV-a. Potpisan je ugovor sa izvođačem, a početak radova na adaptaciji prostora očekuje se uskoro, u skladu sa planom. Rok za završetak radova je 360 dana od uvođenja izvođača u posao – objašnjavaju iz resora zdravlja.

Napominju da se trenutno radi na specifikaciji neophodne opreme.

– Što se tiče tendera za opremu, on je u pripremi, a trenutno se radi na specifikaciji neophodne opreme. Planirani budžet za ovu stavku iznosi 1.160.000 eura bez PDV-a. Oba tendera su dio plana javnih nabavki Uprave za kapitalne projekte, koja je zadužena za sprovođenje tenderskih procedura – podsjećaju iz ministarstva.

Vraćanje stomatologa u škole u najavi je od sredine 2021. godine. Otvaranje ambulanti planirano je prvo za 2022. godinu, pa za septemabr 2023, a zatim i za januar 2024. Sada je očekivanje da bi se stomatolozi u škole mogli vratiti naredne školske godine.