Opremu za EPCG nabavljaće “Novi Volvox”

    4 sata pre 171 pregleda Izvor: vijesti.me

Elektroprivreda (EPCG) je na tenderu za nabavku fotonaponskih modula za projekat “Solari 5000+”, izabrala 1.125.432 eura vrijednu ponudu podgoričke kompanije “Novi Volvox”. Ova odluka je donijeta 3. oktobra, a na nju postoji mogućnost žalbe još četiri dana.

Riječ je o ponovljenom tenderu, nakon što je polovinom septembra poništena odluka po kojoj je ovu nabavku trebala da radi firma “Hifa oil”. Ta kompanija je prvobitno polovinom jula izabrana kao najpovoljnija, ali su se na taj izbor žalile kompanije “BB Solar” i “Novi Volvox”, nakon čega je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki utvrdila da “Hifa oil” nije pravilno ispunila izjavu i dokumentaciju, pa je odlučeno da se tender ponovi.

Osnivači kompanije “BB Solar” su po pola Blažo Đukanović Ivan Burzanović, piše u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS). “Novi Volvox” je osnovan 2009. a firma je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. Većinski osnivač sa 81 odsto je preduzeće “Seed capital partners”, dok jednocifreni udio imaju Mila Milović, Predrag Poček, Momir Raonić, Aleksandar Mitrović Slavoljub Popadić. Osnivač firme “Seed capital partners” je Milan Ivanović a registrovana je 2014. godine, za djelatnosti holding kompanija

EPCG je ovaj tender raspisala 30. aprila i trajao je do 31. maja, a kroz njega je planirana nabavka 15.400 fotonaponskih modula maksimalne snage 580 vati. Procijenjena vrijednost ove nabavke za potrebe projekta “Solari 5000+”, bila je malo više od 1,2 miliona eura, piše između ostalog u tenderskoj dokumentaciji na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN).

Cilj projekta “Solari” je da se kroz ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstava i kompanija smanje mjesečni troškovi za struju, omogući energetska nezavisnost, smanji emisija ugljen – dioksida, sačuva životna sredina…

Tenderom je propisano da se razmatra odnos cijene i kvaliteta, pa je na osnovu tih kriterijuma izabran “Novi Volvox”. Ističe se da je rok isporuke modula najmanje dva mjeseca od potpisivanja ugovora, dok je maksimum za taj posao tri mjeseca od potpisivanja ugovora. Drugo rangirana je bila firma “Kim Tec CG”, nakon koje su uslijedili podgorički “Comtrade distribution” i ponuda “BB Solar-a”.

Ponuda kompanije “Hifa oil” je isključena iz ovog tendera, a iz EPCG su istakli da su to uradili po osnovu rješenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki od 16. septembra. Komisija je tu odluku donijela nakon žalbi kompanija “BB Solar” i “Novi Volvox”, a tada su iz EPCG istakli da su ove žalbe neosnovane.

EPCG je ponovila da izjava kompanije “Hifa oil” nije pravilno sačinjena, konkretno da nisu naveli ko im je izdao dokumentaciju kojom se dokazuje sposobnost ovog preduzeća. Tako da ih je EPCG isključila iz tendera po osnovu člana 108 stava 5 Zakona o javnim nabavkama.

“Naručilac će isključiti privrednog subjekta iz postupka javne nabavke ako utvrdi da nije dostavio izjavu privrednog subjekta ili dostavljena izjava ne sadrži informacije i podatke tražene tenderskom dokumentacijom ili je nepravilno sačinjena”, piše u tom članu i stavu ovog Zakona.