Debata o američkim izborima: Ko će pobediti i da li će ishod glasanja biti prihvaćen?

    5 sati pre 171 pregleda Izvor: glasamerike.net

Foto: Pixabay –

Na predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama dva su pitanja važna – prvo je ko će pobediti na izborima, a drugo je ko će prihvatiti rezultate izbora, izjavio je stručnjak za međunarodne odnose Edvard Džozef.

U onlajn uključenju na konferenciju “Američki predsednički izbori 2024 – Od presudnog značaja za Zapadnu hemisferu i Srbiju”, održanoj u beogradskom Medija centru, Džozef je istakao da u ovom trenutku blagu prednost ima kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Haris u odnosu na kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa.

Prema poslednjim anketama Njujork tajmsa i CNN-a Haris vodi na nacionalnom nivou, ali kako je objasnio Džozef, to ne mora da bude od presudnog značaja s obzirom na to da se predsednički izbori ne održavaju na nacionalnom nivou, već posebno u svakoj od 50 saveznih država.

Prema njegovim rečima, za pobedu Trampa ili Haris ključni su glasovi iz sedam ključnih država. Naznačio je da u ovom trenutku kandidat republikanaca ima prednost u Arizoni, Nevadi, Džordžiji i Severnoj Karolinu, dok Kamala Haris vodi u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji.

Međutim, kako je objasnio Džozef, njihova prednost u ovih sedam država je mala, dok se u ostale 43 države zna ko će pobediti na izborima 5. novembra. Takođe, ukazao je da je u odnosu na protivkandidata, Kamala Haris neko od koga se očekuje da donese promene. Primetio je i da je njena pozicija kontradiktorna, imajući u vidu da je američka potpredsednica u administraciji aktuelnog predsednika Bajdena.

Sa druge strane, Tramp ima prednost u odnosu na Haris u kontekstu koristi na američku ekonomiju ali je, kako kaže, poslednjih nedjelja ta prednost pala na samo dva procenta.

Kako je još rekao analitičar iz SAD, rat na Bliskom istoku može značajno da utiče na rezultate predsedničkih izbora u Americi – kako je rekao Džozef taj rat će loše uticati na rezultat Kamale Haris i pomoći će Donaldu Trampu.

Predstavljajući rezultate istraživanja o tome kako mediji u Srbiji izveštavaju o izborima u Americi, direktor Biroa za društvena istraživanja (Birodi) Zoran Gavrilović je rekao da je Tramp „dominantno pominjan“ na kanalima koji se emituju preko MTS-a, kao, kako ga je označio, državnog provajdera.

Međutim, kako je istakao Gavrilović, to ne znači i da je konotacija u kojoj je Tramp pominjan na ovim kanalima uvek pozitivna. Kako je još rekao direktor Birodija, Tramp je dominantniji i na kanalima koji se ne emituju preko MTS mreže – poput televizija N1 i TV Nova, ali ta prednost nije toliko značajna.

Nemanja Milošević, predsednik Glasa građanske i Liberalne Srbije, predstojeći izbori u SAD su presudni za budućnost zapadne civilizacije, a samim tim su jako bitni i za Srbiju.

Uz napomenu da očekuje pobedu Kamale Haris, Milošević je rekao da je Tramp velika pretnja ne samo bezbednosnoj arhitekturi Zapada, već generalno celoj zapadnoj civilizaciji.

Nadam se da će Haris doneti promenu i vođenje vrednostima, a ne samo interesima“, ocenio je Milošević.

On je podsetio da je Tramp tokom svog predsedničkog mandata pominjao čak i mogućnost da Amerika napusti NATO alijansu, što se, po njegovim rečima, nikada do tada nije dogodilo od vremena osnivanja ovog vojnog saveza.

Sve to što se dešavalo u Trampovom prvom mandatu, kao i mogućnost da osvoji drugi mandat još više osnažuju procese širom sveta – od uzavrelog Bliskog istoka do nastavka rata u Ukrajini. Na kraju krajeva, to se oslikava i na situaciju u Srbiji“, izjavio je Milošević.

Sa druge strane, u delu američkih ali i srpskih medija, provejava narativ koji republikanskog kandidata određuje zvaničnikom koji bi doprineo skorom okončanju rata u Ukrajini, kao i sukoba na Bliskom istoku i doprineo smirivanju napetosti u svetu.

Do američkih predsedničkih izbora ostalo je manje od mesec dana.

Kandidati su u finišu kampanje u kojoj nastoje da pridobiju neopredeljene građane ili neodlučne glasače koji naginju jednoj ili drugoj politčkoj opciji.