Nastavak rasprave o litijumu u Skupštini Srbije obeležile svađe, opomene i uvrede

    4 sata pre 104 pregleda Izvor: glasamerike.net

Foto: Pixabay –

BEOGRAD — 

U Skupštini Srbije je u utorak nastavljena rasprava o predlogu izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma. Sednica je počela poslaničkim pitanjima, najpre onim koja nisu u vezi sa dnevnim redom, da bi se potom prešlo na diskusiju o litijumu.

Među prvima se za reč javio poslanik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš, koji je upitao ministarku rudarstva i energetike Dubravku Đedović Handanović da li je u decembru 2022. godine bila u delegaciji koja je u Briselu razgovarala sa predstavnicima kompanije Rio Tinto i šta je bila tema tih razgovora.

Da li je u toj delegaciji bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić? Ko su bili sagovornici kompanije Rio Tinto i šta je bila tema? Da li je tadašanja premijerka Ana Brnabić bila obaveštena o sastanku? Da li su nadležna ministarstva i Vlada bili obavešteni o tom sastanku i da li je platforma za razgovore bila razmatrana na Vladi? Da li je Handanović bila svesna da je u tom trenutku bila na snazi odluka o obustavljanju svih daljih aktivnosti na projektu Jadar?”, upitao je Ponoš.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović izjavila je da je predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, potpisivanjem uredbe o oživljavanju Prostornog plana projekta “Jadar” u julu ove godine, počinio “povredu Ustava koja je ravna državnom udaru”, dodajući da na sajtu Vlade, na prethodnom dokumentu iz 2022. godine stoji oznaka – “nevažeći”.

Kada je nešto nevažeće u pravnom smislu, to znači da ne postoji. Kako je moguće da je premijer, koji je takođe pravnik, stavio svoj potpis ispod potpisa bivše premijerke Ane Brnabić i tako to stoji na sajtu Vlade, i time oživeo nepostojeći pravni akt. Da li ste svesni da ste imali odluku ustavnog suda koji vam je striktno naglasio da se ovde ne radi o tome da će Prostorni plan projekta Jadar biti ponovno oživljen i vraćen u pravni poredak”, pitala je.

Ocenila je i da je u Srbiji na delu „pravni horor” i navela da ljudi “koji su počinili takve vrste kršenja prava i državni udar svojim potpisom, ne snose nikakvu odgovornost”.

Nestorović je, dodajući da projekat iskopavanja ltijuma, rekla i da „pored toga što je štetan po okolinu, i finasijski donosi građanima Srbije veoma malo koristi.“

Pozvala je i predsednika Srbije da kaže zašto je tražio prijem Srbije u Globalnu alijansu za baterije ako, kako je kazala, rudnika litijuma možda neće biti u Srbiji. Nestorović je ocenila da to pokazuje da se “vlast već dogovorila” s kompanijom Rio Tinto.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je u utorak direktorki Globalne alijanse za baterije Ingi Petersen pismo o pristupanju Ministarstva privrede Srbije toj alijansi i ocenio da je to odlična prilika za sve.

“Kada govorimo o velikim prilikama, uvek je dobro razgovarati i o velikim izazovima koji predstoje”, rekao je Vučić na panelu “Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama”, u okviru Hamburške konferencije o održivosti.

Vučić je kazao i da, kada je reč o rudarenju, sirovinama, mineralima i retkim metalima, mora da se razgovara narodom.

Moramo da razgovaramo i o socijalnoj koheziji i o ukupnom lancu vrednosti“, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Sednici je i u utorak prisustvovala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je, između ostalog, rekla da projekta neće biti ako se studijama dokaže da će dolina Jadra postati pustinja nakon eksploatacije litijuma, „kao što pokušavaju da predstave opozicioni poslanici.“

Istakla je da će se, ako se projekat realizuje, plate i budžeti u lokalnim samoupravama tog dela Srbije višestruko skočiti, kao i da će svi koji se bave poljoprivredom nesmetano moći da gaje kukuruz, proizvode mleko, gaje pčele.

Ako se projekat Jadar realizuje plate i budžeti će u ovim mestima višestruko skočiti. Otvoriće se na hiljade radnih mesta od visoko kvalifikovanih do srednje kvalifikovanih pa i do niže kvalifikovanih radnih mesta”, rekla je i ponovila da će, ukoliko projekta bude – morati da se ispoštuju najstroži ekološki standardi.

“Rudnik je podzemni, a standardi su evropski i zakoni Republike Srbije, a zakon Republike Srbije jasno kaže koji preduslovi moraju da se ispune da bi došlo do eksploatacije”, navela je Đedović Handanovićeva.

Poslanik Aleksandar Jovanović iz Ekološkog ustanka kazao je da Srbija neće litijum i da to znaju i SNS i njeni glasači.

Znate svi i to da se ova stvar neće ovde rešavati”, rekao je Jovanović.

Kazao je i da je vlast u Srbiji “državu pretvorila u švedski sto, a da je predsednik Aleksandar Vučić konobar”.

Jovanović je optužio vlast da su planski isplanirali kako da sopstveni narod protera sa svoje zemlje.

Njemu je predsednica parlamenta potom izrekla opomenu jer joj je rekao da smiri “svoje arlaukače”, da bi potom poslanike vladajuće većine nazvao “životinjskom farmom”.

Dve opomene zbog irečenih uvreda dobio je i poslanik Narodnog pokreta Srbije – Novo lice Srbije Miloš Parandilović.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić mu je izrekla opomenu, jer je poslanike vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) nazvao “štakorima” i ukazala da je na taj način uvredio više od 2,3 miliona građanja. Parandilović je potom nastavio rekavši da “su razorili sve institucije, a da Srbiju podvode kao prostitutku Rio Tintu”, posle čega je dobio drugu opomenu.

Šef poslaničke grupe PSG-PDD-SDA Pavle Grbović (PSG) rekao je da će ova poslanička grupa podržati izmenu zakona.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da zakon kaže da se istraživanja ne mogu vršiti tamo gde je zemljište u prvih pet kategorija, a da je u Jadru ono mahom treće kategorije kvaliteta, te da je projekat iskopavanja litijuma nezakonit. Govorio je i o ekološkom aspektu projekta:

Milion tona jalovine je obaveza Srbije da sanira i posle 40 godina eksploatacije. Zamislite rimski Koloseum napunjen jalovinom. A sa druge zamislite ogromne količine pijaće vode koje mogu da snabevaju dva Beograda ili celu Vojvodinu, koje će biti zagađene što je rekao profesor Stefanović, a sa druge imate ministarku koja kaže – neće. A kome vi onda građani verujete“, rekao je.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da se struka izjasnila o projektu Jadar kroz Zbornik Srpske akademije nauka i umetnosti, kada je rekla da eksploatacija litijuma vodi “masivnoj devastaciji prostora, promeni predela, degradaciji biodiverziteta i voda, raseljavanju stanovništva”.

On tvrdi da je Srbija na prekretnici i da poslanici odlučuju o njenoj budućnosti glasanjem za izmene zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

“Ovo je borba naše generacije i odlučujemo kakva će Srbija biti. Kolege poslanici, dobro pazite kako ćete glasati, da li ćete biti na strani patriotizma i građana Srbije ili na strani stranog kapitala”, poručio je Aleksić i upitao kako je došlo do toga da je vlasti važniji interes stranaca i kompanije od interesa građana Srbije.

“Nijednog momenta niko od vas ova dva dana nije rekao šta je to interes države Srbije i srpskog naroda zbog kojeg bismo žrtvovali deo teritorije, narod, rudno bogatstvo”, naglasio je Aleksić.

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić je ocenila da se opozicija u nedostatku argumenata služi “otvorenim lažima” i da “širi paniku”.

U predloženom rešenju piše da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izvela zaključke o kopanju litijuma, što je neistina. Nisu tačne ni informacije o sumpornoj kiselini, nije tačno da je rudna renta tri odsto, nije izneta ni tačna količina vode koja će se koristiti u eventualnoj eksploataciji rude“, kazala je.

Brnabić je ukazala da je prethodna vlast, pre 20 godina, dala istražna prava kompaniji Rio Tinto, a sada traži da im se ona oduzmu.

Upitala je i predsednika DS, Zorana Lutovca zašto je njihov stav sada drugačiji od onog koji su imali sve vreme do 2012. godine, rekavši da je njegova stranka i po rečima direktora Rio Tinta ovu kompaniju pozvala u Srbiju 2001. godine.

“A mi treba da skačemo na svaki vaš mig pa koliko to košta da košta. To je neozbiljna politika i to je ono kada predsednik Republike Srbije govori, država nije igračka”, zaključila je Ana Brnabić.

Mediji: Zbog pritisaka oko kopanja litijuma uprava ETF-a podnela ostavku

Na današnjoj sednici Naučno-nastavnog veća Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Beogradu cela uprava ovog fakulteta na čelu sa dekanom Dejanom Gvozdićem podnela je ostavku.

Kako prenose beogradski mediji, na ovoj sednici ETF je trebalo da se izjasni o projektu kopanja litijuma u Jadru, ali je Gvozdić izjavio da je rukovodstvo fakulteta podnelo ostavku i da on više ne želi da učestvuje u daljem radu te sednice.

Kako piše portal nova.rs, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, Gvozdić je rekao i da je rukovodstvo razmotrilo situaciju u kojoj se nalazi ETF, da je ocenilo da situacija nije dobra i da su se bez potrebe našli u teškoj situaciji.

Prema dostupnim informacijama, članovi Naučno-nastavnog veća su tokom današnje diskusije većinski govorili protiv projekta kopanja litijuma, ali zbog podnetih ostavki nije bilo zvaničnog glasanja o projektu „Jadar“.

Takođe, ističe se i da je ovaj fakultet već nedeljama bio pod pritiskom da se izjasni o projektu iskopavanja litijuma, kao i da je sam dekan Gvozdić bio protiv toga da se ETF izjašnjava o tome, s obzirom na to da ovaj fakultet nije uskostručan za pitanja o projektu Jadar.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet i RTS-a