Milatović: Volio bih da svi politički činioci u državi odlučuju sami, ako neko misli drugačije – ne voli Crnu Goru

    6 sati pre 245 pregleda Izvor: etv.me

Nijesam vidio izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Moramo da pokušamo da ne iznosimo domaću politiku izvan granica naših zemalja. Ja to ne radim i očekujem da drugi to ne rade – naveo je Milatović na pres konferenciji tokom Samita Brdo Brioni procesa

Volio bih da svi politički činioci u Crnoj Gori odlučuju sami jer je samo isključivo na njih prenijet legitimitet građana Crne Gore – poručio je predsjednik države Jakov Milatović odgovarajući na pitanje kako komentariše miješanje Srbije u naša unutrašnja pitanja.

O Crnoj Gori se, podvlači on, odlučuje u Crnoj Gori.

– To je moj jasan stav. Ako bilo ko misli drugačije: ne voli Crnu Goru – podvukao je Milatović na pres konferenciji na Samitu Brdo Brioni procesa.

On je dodao da Crna Gora ima istorijsku šansu i da je ne smije propustiti.

– A uvijek smo bili najbolji da ne iskoristimo šansu koja je ispred nas – naveo je Milatović.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u kontekstu miješanja Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore rekao da smo mi NATO članica – te da nam ni Srbija, ni niko ne može ništa.

– To morate riješiti sami – dodao je on.

Ne iznosim domaću politiku van naših granica – očekujem da to ne rade ni drugi

Milatović je saopštio da nije vidio izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića jer je bio na radnom sastanku sa liderima iz regiona kojem Vučić, iako je pozvan, nije prisustvovao.

Vučić je danas kazao da je Srbija glavna tema svih napada u Crnoj Gori i da će Podgorici odgovoriti na licu mjesta „ono što zaslužuje“.

Znate da je gospodin Vučić, kao i svi ostali, bio uredno pozvan da prisustvuje sesiji, međutim to nije uradio. Ali koliko sam informisan, Srbija je aktivno učestvovala u dijelu zajedničkog izglasavanja deklaracije. Mislim da je istina i ljepota u oku posmatrača. Dok sam predsjednik Crne Gore ću uvijek slati dobrosusjedske poruke. Moramo graditi mostove i pozvao bih sve lidere da stavimo fokus na izgradnju mostova – poručio je Milatović.

Misli, kaže, da je to odgovorna politika i koju građani očekuju da vode 

– Neko je pametan rekao da je geografija sudbina. Mi smo upućeni jedni na druge. Mislim da je Crna Gora do sada imala konstruktivnu ulogu i da je moramo zadržati – naveo je Milatović.

Nije precizirao kako doživljava izjavu Vučića, ali je pozvao sve lidere regiona da daju izjave koje su odmjerene, primjerene i bazirane na međusobnom poštovanju.

-… Kako bismo što prije ostvarili našu evropsku budućnost. Crnogorska politika koju ja predstavljam je u tom pogledu vrlo jasna – dodao je Milatović.

Moramo, kaže, da pokušamo da ne iznosimo domaću politiku izvan granica naših zemalja.

– Što je nažalost često slučaj. Ja to ne radim i očekujem da drugi to ne rade.  Današnji samit nije mjesto razgovora o uspostavljanju gradske uprave u Podgorici – naveo je Milatović.

Penzionisanje Đukanovića

On, odgovarajući na pitanja novinara, nije htio ni da komentariše svog prethodnika Mila Đukanovića da će se, njegovom odlukom o tome sa kim će u savez u Podgorici, pokazati da li je hrabar ili ne.

Ipak, u tom kontekstu je iskoristio priliku da kaže da je on Đukanovića “penzionisao” prošle godine.

– Danas se nijesmo okupili oko razgovora o budućnosti gradske uprave u Podgorici.. Ovdje smo da pošaljemo najvažniju poruku u kontekstu vanjske poliitke. To je poruka dobrosusjedskih odnosa – naveo je Milatović.

 Rekao je da regionalna saradnja, koja mora da bude utemljena na međusobnom poštovanju i razumijevanju, podjednakih i međusobno ravnopravnih, osnov našeg budućeg evropskog puta.

Temelj evropskih integracija je, kaže, suštinska regionalna saradnja. 

– Mislim da smo danas poslali tu poruku. Možda u prethodnom periodu kad iz Crne Gore nije slat dobar signal dobrosusjedkih odnosa. Mislim da je to ključna i najvažnija poruka i da se te poruke moramo držati i da tu poruku moramo uvijek imamti na umu prilikom našeg teškog puta reformi – naveo je on.

Evropska unija nije cjelovita bez Zapadnog Balkana

Na početku konferencije Milatović je kazao da mu je izuzetna čast  što je danas domaćin Samita Brdo-Brioni procesa.

– Koji je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku: da je naš prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i da EU nije cjelovita i potpuna bez Zapadnog Balkana – dodao je on.

 Činjenica da ovu poruku šalju upravo iz Crne Gore, koja je nedavno dobila IBAR i koja je regionalnu saradnju postavila kao ključni prioritet, prema njegovim riječima, ima duboku vrijednost. 

– Uvjeren sam da će uspjeh Crne Gore biti podsticaj i drugim zemljama regiona i krupan korak za cijeli Zapadni Balkan – rekao je Milatović.

Podvukao je da je proširenje EU geopolitički, ali i moralni cilj.

– S uzdrmanim svjetskim poretkom i uslovima rastuće globalne nestabilnosti, moje čvrsto uvjerenje je da smo kao lideri Zapadnog Balkana svjesni ovog važnog geopolitičkog i političkog trenutka, novog prostora za proširenje, i da smo spremni da još jače u narednom periodu iskoristimo ovaj izazov i priliku – naveo je Milatović dodajući da je cilj zelena i prosperitetna budućnost.

Crna Gora, podvlači Milatović, jeste i uvijek će biti zemlja koja je u potpunosti posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj stabilnosti.