BiH: Hitna evakuacija stanovništva ugroženih područja Jablanice i Konjica

    15 sati pre 371 pregleda

Federalna uprava civilne zaštite naredila je hitnu evakuaciju stanovništva ugroženih područja Jablanice i Konjica.

– Evakuacija stanovništva iz ugroženih područja Jablanice i Konjica pokrenuto je odmah, a sprovode ga pripadnici civilne zaštite i druge službe, uz podršku spasilačkih ekipa koje su na terenu – objavila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ljudi iz ugroženih područja moraju biti evakuisani najkasnije do dva sata ujutro, a biće smješteni u već organizovana kolektivna prihvatilišta, odnosno u školama i sportskim dvoranama, gdje će im biti osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine, kaže se u saopštenju.

Evakuacija je naređena zbog upozorenja Federalnoga hidrometeorološkog zavoda koji za utorak uveče i srijedu ujutro prognozirao jače padavine na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine.

– Sa do 60 litara kiše po kvadratnom metru, a što može dovesti do novih pojava bujičnih potoka i klizišta na već ugroženim područjima – dodaje se.

– Procijenjeno je da se treba izvući stanovništvo iz najugroženih područja. Odmah se krenulo sa evakuacijom stanovništva Donja Jablanica, te sela Zlate i Mirke – kazao je portparol Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka, prenosi Srna.