Čestitke povodom Dana Vojske Crne Gore

    2 sedmice pre 290 pregleda Izvor: cdm.me

Povodom 7. oktobra – Dana Vojske Crne Gore, javni funkcioneri uputili su čestitke.

SEP: Ovaj istorijski datum ima posebni značaj u sadašnjosti, ali zauzima i posebno mjesto u budućnosti

Stranka evropskog progresa čestitala je 7. oktobar – Dan Vojske Crne Gore, navodeći da ovaj istorijski datum ima posebni značaj u sadašnjosti, ali zauzima i posebno mjesto u budućnosti nezavisne i suverene Crne Gore – članice NATO alijanse.

“Zajedničkim učešćem u mirovnim misijama i u mnogim međunarodnim zadacima, pokazali smo ozbiljnost i kredibilitet da smo spremni da doprinesemo miru i stabilnosti u svijetu. Bogata ali i burna istorija nas podsjeća na princip da se slobodom nikada i nipošto ne smije trgovati. Zato je uloga Vojske i njena spremnost da odgovori potencijalnim bezbjednosnim izazovima, od značaja kako za ugled same države, tako i za našu poziciju u međunarodnoj zajednici”, navodi se u čestitki.

Biti u vojnoj službi jedne države je, ističu, velika odgovornost ali i čast, i predstavlja životni poziv kojim se potvrđuje da je Crna Gora uvijek bila na strani vrijednosti slobode i mira.

“U to ime – oficirima, podoficirima i svim pripadnicima Vojske Crne Gore još jednom čestitamo svečani datum, uz želju da u mirnodopskim uslovima čuvaju tradiciju započetu u Tuđemilima prije jednog milenijuma”, kazali su iz Stranke evropskog progresa.

Nurković: Naša vojska, kao kredibilan partner i članica NATO saveza, garant je sigurnosti

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Mirsad Nurković čestitao je 7. oktobar – Dan vojske Crne Gore, ministru odbrane Draganu Krapoviću i svakom pripadniku i pripadnici Vojske Crne Gore.

„Savremena vremena donose nove izazove. Mir i bezbjednost imperativ su svakog društva. Naša vojska, kao kredibilan partner i članica NATO saveza, garant je sigurnosti. Izgradili ste i respektabilan doprinos mirovnim misijama u svijetu. Vidljivi su i rezultati modernizacije zbog čega se svi osjećamo bezbjedno. Poštujući napore koje svaki pripadnik i pripadnica Vojske Crne Gore ulažu u očuvanje naših granica zahvalni smo na miran san svakog građanina Crne Gore”, naveo je Nurković.

Popović: Vojsci Crne Gore želim da nastavi da služi domovini s istom odlučnošću i čašću

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović je povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, uputila iskrene čestitke ministru odbrane Draganu Krapoviću i svim pripadnicama i pripadnicima Vojske Crne Gore, koji svojim predanim radom i posvećenošću svakodnevno doprinose očuvanju bezbjednosti i suvereniteta naše države.

“Vojska Crne Gore danas predstavlja modernu, profesionalnu i savremeno opremljenu vojsku, koja odgovara na sve bezbjednosne izazove savremenog svijeta. Kroz svoju posvećenost miru, stabilnosti i međunarodnim misijama, pripadnici Vojske Crne Gore daju značajan doprinos kako unutar naše države, tako i u okviru međunarodnih operacija. Njihova hrabrost, profesionalizam i lojalnost crnogorskoj državi predstavljaju uzor i čine važan stub naše bezbjednosti”, navela je Popović.

Kako je dodala, crnogorska državnost, ojačana međunarodnim priznanjem na Berlinskom kongresu 1878. godine, vjekovima svjedoči o neprekinutoj borbi za slobodu i nezavisnost.

“Moderni temelji naše države postavljeni su hrabrošću mojkovačkih junaka, a kasnije učvršćeni u antifašističkom Trinaestojulskom ustanku i zajedničkoj borbi naroda u Drugom svjetskom ratu.
Danas, u vremenu izazova, Crna Gora ostaje posvećena očuvanju multietničkog sklada i vrijednostima koje dijelimo sa savremenom Evropom. Uspješno sprovođenje reformi i nastavak našeg evropskog i evroatlantskog puta garantuju bolji i sigurniji život za sve građane. Vojsci Crne Gore želim da nastavi da služi domovini s istom odlučnošću i čašću, te da bude stub stabilnosti i bezbjednosti naše države i svih njenih građana”, zaključila je Popović.

Camaj: Imate ključnu ulogu u očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbjednosti Crne Gore

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj čestitao je 7. oktobar – Dan vojske Crne Gore, ministru odbrane Draganu Krapoviću i svakom pripadniku i pripadnici Vojske Crne Gore.

„Vaša predanost, hrabrost, disciplina i profesionalizam Vojske Crne Gore glavni su oslonac sigurnosti i mira naše domovine. Imate ključnu ulogu u očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbjednosti Crne Gore ali i značajan doprinos u međunarodnim misijama. Posvećenost se ogleda i u vašoj bezrezervnoj pomoći građanima u vanrednim situacijama uzrokovanim vremenskim neprilikama do podrške miru na globalnom nivou”, navodi se u česttiki.

Kako navodi, kredibilna, partnerska saradnja sa NATO-m i modernizacija po njenim standardima čini da granice Crne Gore, i na kopnu i na moru i u vazduhu, ostanu sigurne a Vojska Crne Gore bude još efikasnija i međunarodno priznata članica ovog saveza.

“Čestitam Dan Vojske Crne Gore, ovaj značajan, veliki, skoro hiljadugodišnji jubilej“, zaključio je Camaj.