Cijene u Belgiji i Crnoj Gori: Plate triput veće, a ponešto i jeftinije

    5 sati pre 184 pregleda Izvor: vijesti.me

Kupus, paprike i limun su samo neki od proizvoda koji manje koštaju u Crnoj Gori, nego u Belgiji. Tako kupus u podgoričkom velikom marketu treba platiti euro manje nego u belgijskom Sint Truidenu, crvenu papriku šilju oko 2,2 eura manje, dok je limun jeftini za oko oko 40 centi.

Sa druge strane, u ovoj zapadnoevropskoj zemlji su značajno povoljniji maslac, voćni puding i ananas. Maslac je jeftiniji u Belgiji za 90 centi, čokoladno mlijeko za više od 30 centi, dok za kilogram ananasa treba dati oko 20 centi manje.

To su samo neki od rezultata koje su “Vijesti” dobile poređenjem cijena u belgijskom supermarketu i podgoričkom velikom trgovačkom lancu.

Podatke o nivou cijena i fotografije proizvoda u gradu u flamanskom dijelu Belgije Sint Truidenu, listu je dostavio Skender Latifi, a zabilježene su u supermarketu “Aldi”.

Naravno, treba uzeti u obzir da cijene mogu značajno da variraju u trgovinama u centru i onima na periferiji grada.

Prosječna neto (bez poreza) plata u Crnoj Gori u avgustu je iznosila 861 euro, dok je prosječna zarada u Belgiji oko 2.500 eura.

“Vijesti” su prethodno uporedile domaće i sa cijenama u njemačkom gradu Šorndorfu, kada su podaci pokazali da su neke vrste voća i povrće u Crnoj Gori skuplje za čak pet eura po kilogramu, a plate četiri i po puta manje…

“Limitirane cijene” popravljaju bilans

Za maslac u Sint Truidenu treba izdvojiti 2,3 eura, što je za 1,3 eura povoljnije nego u Podgorici. U Crnoj Gori taj artikal treba platiti 3,6 eura. Osim toga, osjetno je jeftinije i čokoladno mlijeko, čije najmanje pakovanje košta 26 centi u ovom zapadnom gradu, dok je u Podgorici više nego dvaput skuplje, pa košta 59 centi. Povoljniji za oko 20 centi je i kilogram ananasa.

Razlika je vjerovatno najzančajnija u slučaju voćnih pudinga za djecu, jer paketić od 12 komada u Belgiji košta 2,7 eura. Ovakvih pakovanja uopšte nema u domaćim marketima, dok je u velikoj trgovini koju je reporter posjetio, najveći bio paketić sa četiri ova artikla, od kojih je svaki koštao oko pola eura.

Najveća razlika je svakako zabilježena u slučaju paprike, koja je u podgoričkom velikom marketu povoljnija 2,2 eura. Kilogram u Podgorici košta 1,6 eura, a u Belgiji 3,8 eura. Oko euro je u domaćoj radnji jeftiniji i kupus, ali je to povrće istovremeno obuhvaćeno i državnom akcijom “Limitirane cijene”, pa za njega treba izdvojiti 90 centi. U Sint Truidenu za kilogram treba platiti 1,9 eura. Osim toga, oko 60 centi manje manje košta i luk.

Dio državne akcije je i limun, pa u Podgorici košta 1,4 eura, što je oko 40 centi manje nego u Belgiji, gdje košta 1,8 eura.

Vlada je akciju “Limitirane cijene” pokrenula 6. septembra i trajaće do 31. januara 2025. godine, dok je kroz nju obuhvaćeno 66 proizvoda. Marže u sektoru prehrane su u trgovinama na veliko i malo za 51 proizvod ograničene su na 10 odsto, dok su za dio higijenskih proizvoda ograničene na maksimalno 10 odsto u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo.

Vlada očekuje da će se kroz ovu akciju sniziti cijene više od 1.000 artikala, s obzirom na to da se mjera odnosi na artikle svih proizvođača u određenoj grupi.

Akcija “Limitirane cijene” je prvobitno počela krajem marta, kada su marže u dogovoru sa trgovcima bile ograničene na 43 proizvoda, pri čemu je planirano da se, kada se uzmu u obzir sve gramaže i proizvođači, smanje cijene 500 artikala. Akcija je u tom obliku trajala do 31. maja, nakon čega je produžena za još mjesec, ali se odnosila samo na 16 domaćih proizvoda.

Na snazi je trenutno i ranija mjera kojom su marže ograničene za pet osnovnih životnih namirnica, i to na pet odsto u trgovini na veliko i pet odsto u trgovini na malo.

Na toj listi su nezavisno od gramaže pšenično brašno (tip 400 i 500), šećer kristal, jestivo suncokretovo ulje i kuhinjska so od kilograma.