Spasioci u Jablanici spasili malo dijete: Bilo ispod ploče teške dvije tone

    8 sati pre 284 pregleda Izvor: index.hr

Na terenu rade tri licencirana psa za pronalazak mrtvih osoba koji su uspjeli da detektuju žrtve na tri mjesta, kažu iz Federalne uprave civilne zaštite

Mnogo je toga što će spasioci pamtiti zauvijek kada je o Donjoj Jablanici riječ, ali akcija spašavanja djeteta nedugo nakon katastrofe posebno se urezala u pamćenje.

” Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dvije tone. Zajedno s mještanima i svima koji su tu bili prisutni uspjeli smo dijete izvući živo i transportirati ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio podatke da je dijete zdravo i da je osigurano sve što mu treba”, rekao je Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Uslovi za pretraživanje terena u Donjoj Jablanici danas su nešto bolji, kiša je prestala da pada, pa spasioci u punom kapacitetu nastavljaju potragu za žrtvama stravične poplave i klizišta u ovom mjestu.

Prema riječima Spahovića, na terenu rade tri licencirana psa za pronalazak mrtvih osoba koji su uspjeli da detektuju žrtve na tri mjesta.

“Čekamo da se stvore uvjeti jer je jako teško prići tim mjestima, da se sa strojevima i spasiocima pokušamo probiti do potencijalnih tijela žrtava”, kazao je Spahović za Avaz.

Uz zahvalnost svima koji pomažu, Spahović je apelovao da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.

“Ne trebamo pomoć u ljudima, trebamo pomoć u kamionima, bagerima, svemu drugom što će nam koristiti na terenu kako bismo mogli početi otklanjati teške posljedice ove katastrofe. Onog trenutka kada dođemo u situaciju da krenemo raščišćavati objekte i sve drugo što imamo ovdje tada ćemo putem medija i društvenih mreža apelirati da nam se pomogne u ljudstvu. Do tada molim sve za strpljenje, pogotovo da ne kreću samoinicijativno na put, jer tako prave problem i nama, i policiji, i svima ostalima”, poručuje Spahović.