Zelenski: Naredna nedjelja istorijska za odbranu Ukrajine; Kijevom odjeknulo više ekplozija tokom upozorenja na vazdušnu opasnost

    7 sati pre 205 pregleda Izvor: Agencije/cdm.me

Rat u Ukrajini – 956 dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da naredna nedjelja bude istorijska za odbranu Ukrajine i da će “smislene odluke” biti donijete u okviru sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj 12. oktobra. U Kijevu se čulo više eksplozija, dok je na snazi upozorenje na vazdušnu opasnost. Borbe se vode duž linije fronta u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti. Dešavanja pratite na CdM-u.

Eksplozije u Kijevu

U Kijevu se tokom noći čulo više eksplozija, dok je na snazi upozorenje na vazdušnu opasnost. Pored Kijeva u još deset ukrajinskih regiona na snazi je bila uzbuna za vazdušni napad.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da očekuje da naredna nedjelja bude istorijska za odbranu Ukrajine i da će “smislene odluke” biti donijete u okviru sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj 12. oktobra.

“Sada naši timovi – Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i timovi drugih partnera rade na pripremi Ramštajna, značajnih odluka i, uopšte, sastanaka i pregovora sljedeće nedjelje, a ova nedjelja može biti pozitivna za našu odbranu, za našu viziju kako treba da se završi rat. Učinićemo sve za ovo, uradićemo to sto posto efikasno”, rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na Facenooku.

Zapadni partneri započeli su novu fazu pritiska na Kijev da postane popustljiviji u pogledu uslova za okončanje rata, piše španski list El Pais.

Mnogi posmatrači rezultate putovanja Volodimira Zelenskog u Sjedinjene Države krajem septembra nazvali su katastrofalnim.

Republikanci su Zelenskom, prema pisanju El Paisa, jasno stavili do znanja da je prioritet da Kijev napravi ustupke Rusiji kako bi okončao rat. Predsjednik SAD Džo Bajden, iako je najavio novi paket vojne pomoći, odbio je da ukine ograničenja za upotrebu raketa protiv Rusije.

Napominje se da je Zelenski pokušao da predstavi svojim partnerima “plan pobjede”, koji bi omogućio Kijevu da sa pozicije moći uđu u pregovore sa Rusijom, ali da Zapad jednostavno žele da se ti pregovori održe što prije, piše El Pais.

Poslanik ukrajinske Vrhovne rade iz stranke Sluga naroda Oleg Dunda rekao je da Ukrajina treba da počne vojne operacije protiv Bjelorusije.

“Apsolutno je važno prenijeti rat ne samo na teritoriju Brjanske i Kurske oblasti, već i na Bjelorusiju”, tvrdi Dunda.

Žestoke borbe nastavljene su u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, dok ukrajinske i ruske snage dronovima pokušacaju da napadnu gradove s jedne i druge strane linije fronta.