Veliki broj zemalja traži od EU bržu deportaciju migranata

    4 sata pre 128 pregleda Izvor: dan.co.me

Foto: Pixabay –

Sedamnaest evropskih zemalja, uključujući tri najveće ekonomije EU, pozivaju Evropsku komisiju da ubrza povratak migranata.

Četrnaest zemalja EU, kao i Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, potpisali su apel pozivajući izvršnu vlast EU da predloži nova pravila koja bi pooštrila politiku povratka, prenosi Politiko, pozivajući se na Rojters.

U pismu Komisiji kaže se da migranti koji nemaju pravo da ostanu u EU „moraju biti odgovorni“, navodi se u izvještaju.

Austrijska antimigrantska, Rusiji naklonjena Slobodarska partija (FPO) prvi put je zauzela prvo mjesto na nacionalnim izborima prošlog vikenda. Stranke krajnje desnice su ostvarile velike uspjehe ili pobijedile na izborima u Njemačkoj, Holandiji, Italiji i Francuskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je da će tražiocima azila dati karte u jednom pravcu do Brisela, u znak protesta zbog kazni koje je EU izrekla toj zemlji zbog kršenja pravila EU o azilu.

Ukupno 17 evropskih zemalja u svom pismu Komisiji traže nova pravila koja bi dozvolila vladama da pritvaraju ilegalne migrante, ako predstavljaju rizik po nacionalnu bezbjednost, kao i da primoraju migrante da sarađuju sa vlastima i osiguraju da sve zemlje EU koriste isti softver kojim će upravljati njihovim predmetima.

Iako nisu u EU, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn su članice šengenskog prostora.

Kandidat Austrije za novu Evropsku komisiju, Magnus Bruner, vjerovatno će u narednim mjesecima preuzeti čelnu funkciju u oblasti migracija u EU, signalizirajući pomak udesno u pristupu EU migracijama.

Ostaje da se vidi da li će buduća koaliciona vlada u Austriji vršiti pritisak na EU da krene još više udesno po pitanju migrantske politike.

Lider FPO-a, Herbert Kikl, optužio je druge austrijske stranke za „zlokobnu“ zavjeru da se krajnje desničarski FPO zadrži iz buduće koalicione vlade u zemlji.

Ministri pravde EU razgovaraće o migracijama na sastanku u Luksemburgu sledeće nedjelje.