Ibrahimović čestitao Međunarodni Dan Bošnjaka

    6 sati pre 99 pregleda Izvor: PV Informer
Foto: BS

Predsjednik Bošnjačke stranke, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore mr Ervin Ibrahimović uputio je čestitku povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka, koji se obilježava danas.

“Danas se sjećamo 28. septembra 1993. godine, kada su Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno poručili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore.

Tako je ispravljen tek dio nepravde koja je Bošnjacima učinjena nametanjem raznih nacionalnih imena i odvajanjem bošnjačkog nacionalnog bića od svoje istorije i kulture.

Reafirmacija našeg nacionalnog imena otvorila je vrata reafirmaciji naše kulture i tradicije, ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti”, kazao je Ibrahimović.

On je istakao da su Bošnjaci platili ogromnu cijenu slobode, ali i da su savladali mnoge izazove i da su  danas nezaobilazan politički faktor, kako u Crnoj Gori, tako i na širem prostoru.

“Zato je naša obaveza da čuvamo jedinstvo i unapređujemo svoj bošnjački identitet i čuvamo naše tradicionalne vrijednosti. Istorija nas podsjeća da nije bilo lako opstati i sačuvati svoj nacionalni, vjerski, jezički i književni identitet, ali da smo uspjeli i da ne odustajemo od borbe za ravnopravno društvo”, naveo je Ibrahimović u čestitki.