MUP: Lične karte nijesu kupovale partije koje su trenutno na vlasti

    4 sata pre 129 pregleda
Foto: MUP

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštavaju da operativna saznanja upućuju na to da se u slučaju hapšenja zbog sumnje na trgovinu ličnim kartama za korist političkih partija, radi o trgovini iz prethodnog perioda i ne za potrebe političkih subjekata koji su trenutno na vlasti.

“U odnosu na lice koje je lišeno slobode zbog stavljanja na teret krivičnog djela iz oblasti povrede izbornih prava, te iznijetih stavova jednog dijela političkih predstavnika da ministar unutrašnjih poslova vrši pritisak na dinamiku postupanja policije, kako bi prikrio da je ovo lice kupovalo lične karte za potrebe njegovog i drugih političkih subjekata koji su na vlasti, a u skladu sa prethodno navedenim odbacujemo ovakve tvrdnje kao neistinite”, navode u reagovanju MUP-a.

Dodaju da ministar unutrašnjih poslova nije vršio pritisak kada će se sprovesti realizacija bilo kojeg hapšenja, niti utiče na dinamiku rada Uprave policije, osim što insistira na neselektivnosti u postupanju.

“Uprava policije kroz svoje zakonom definisane nadležnosti, a u koordinaciji sa državnim tužilaštvom, samostalno preduzima planirane mjere i radnje i isključivo po nalogu državnog tužioca pristupa realizaciji predmeta i lišavanju slobode lica za koja postoje osnovi sumnje da su izvršila određena krivična djela. Planirane aktivnosti i realizacije predmeta su unaprijed definisane i ograničene u skladu sa zakonskim mogućnostima državnog tužilaštva i Uprave policije, bez obzira kada će se održati neki izborni process”, navode u MUP-u.

Podgoričanka Marija Konatar (34) uhapšena je danas nakon što je podgorička policija uzela izjavu od nje.

Tužilac iz podgoričkog tužilaštva dao je i nalog da se djevojka uhapsi zbog sumnje da je počinila krivično djelo “povreda slobode opredjeljenja pri glasanju”.

Lična karta Marije Konatar pronađena je prilikom pretresa Zorana Lakčevića u podgoričkom naselju Zabjelo.

Ona je, tokom saslušanja kazala da je ličnu kartu prodala za 50 eura jednom aktivisti, ali za prošle izbore, te da nije na te izbore ni izlazila.

U izjavi je uz to navela i da nikada nije uzela novac od tog aktiviste, koji joj je bio obećan, te da joj lična karta navodno od tada nije ni vraćana.