Reformska agenda: Planirana izmjena zakona o predsjedniku, čelnik Vrhovnog suda do kraja godine

    6 sati pre 123 pregleda Izvor: rtcg.me/gradski.me

Predsjednik Vrhovnog suda biće izabran do kraja godine, dok će Skupština do decembra 2025. završiti sveobuhvatnu izbornu reformu, iako je ranije bilo predviđeno da taj posao bude okončan do kraja ove godine. Skupština bi do juna 2026. godine trebalo da usvoji izmjene Zakona o izboru predsjednika Crne Gore.

Svi ti rokovi navode se u Reformskoj agendi Crne Gore 2024-2027, koju je Vlada juče usvojila, a čije je sprovođenje uslov za dobijanje 383,5 miliona eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

U dijelu dokumenta koji se odnosi na Oblast politike: temeljna prava i vladavina prava, navodi se da je potrebno da Skupština usvoji novi, sveobuhvatni i harmonizovani pravni okvir za sprovođenje izbora usvojen,u skladu sa evropskim standardima i postojećim preporukama Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i ODIHR-a, kao i Savjeta Evrope.

Kako se navodi u dokumentu zadatak Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je i dalja dogradnja i izmjena opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, koja podrazumijeva: definisanje predloga kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i definisanje rješenja o načinu održavanja lokalnih izbora u svim jedinicama lokalne samouprave u jednom danu.

Rok za sveobuhvatan pregled izbornog pravnog okvira i sprovođenje preporuka ODIHR-a je decembar 2025.

Kako stoju u dokumentu aktivnosti koje iz toga proizilaze su: revidirano, usvojeno i objavljeno zakonodavstvo koje se odnosi na preporuke ODIHR-a i Savjeta Evrope, Izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika u vezi profesionalizacije Državne izborne komisije, kao i jačanje nezavisnosti izbornih komisija.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu radiće na izmenama Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o biračkom spisku, o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakon o registrima prebivališta i boravišta.

Podsjetimo, u Odluci o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu predviđeno je da Odbor završi posao do kraja ove godine.

Drugi korak su izmjene i dopune Zakona o izboru predsjednika Crne Gore, što kako se navodi u Reformskoj agendi treba da bude završeno do juna 2026. godine.

O pravosuđu…

U dijelu koji se odnosi na pravosuđe, navodi se da je rok da imenovanje predsjednika Vrhovnog suda decembar ove godine.

Naredni korak su izmjene Ustava, u skladu sa pravnom tekovinom EU i evropskim standardima o nezavisnosti, odgovornosti, integritetu, nepristrasnosti i profesionalnosti sudstva i tužilaštva, uključujući adresiranje već postojećih preporuka Evropske komisije, mišljenja Venecijanske komisije i preporuka Grupa država Vijeća za borbu protiv korupcije (GRECO).

Rok za to je, kako se navodi, jun 2025. godine.

Rok za puno sprovođenje sistema imenovanja, vrednovanja rada i napredovanja sudija i javnih tužilaca u skladu sa izmijenjenim Zakonom o sudskom savjetu i sudijama i Zakonom o državnom tužilaštvu, je decembar 2027.